U Srednjoj školi ,,Petro Kuzmjak“ održano republičko takmičenje iz Agencijskog i hotelijerskog poslovanja

81

Srednja škola ,,Petro Kuzmjak'' iz Ruskog Krstura bila je domaćin republičkog takmičenja iz Agencijskog i hotelijerskog poslovanja na kome učestvuju učenici 4. razreda obrazovnog profila Turističko – hotelijerski tehničar. Takmičenje je trajalo dva dana i okupilo je 12 đaka iz svih delova Srbije – iz Čajetine, Bajine Bašte, Vranja, Beograda, Subotice, Inđije, Leskovca, Titela, Smedereva, Niša i, naravno, iz Ruskog Krstura.

Prvi dan takmičenja bio je posvećen testu stručno-teorijskih znanja i praktičnom zadatku izrade turističkog aranžmana, dok su drugog dana učenici izrađivali praktičan rad u vezi recepcijskog poslovanja. U slobodno vreme, domaćini su ih proveli kroz Ruski Krstur i upoznali sa lokalnom sredinom i rusinskom zajednicom za koju mnogi prethodni nisu čuli.
Po rečima direktorke škole, Natalije Budinski, mogu da budu ponosni na uspeh i organizaciju ovog takmičenja, s obzirom na to da su se takmičili sa školama koje se celokupno bave oblašću turizma, dok škola ,,Petro Kuzmjak“ ima samo jedan takav smer:

,,Ovo je bio veliki izazov za nas. Do sada nismo imali prilike da organizujemo takmičenje iz oblasti stručnih predmeta. Takmičenje je trajalo dva dana i učenici su rešavali niz zadataka, što je zahtevalo dosta složenu organizaciju. Mogu da kažem da smo se istakli u ovoj sferi obrazovanja, u oblasti turizma, jer imamo samo jedno odeljenje turističkog tehničara, a takmičimo se sa školama koje se celokupno bave tom oblašću, pa možemo da budemo ponosni na ovaj uspeh i organizaciju. Samo takmičenje je zahtevno, a u slobodno vreme smo ih proveli kroz Ruski Krstur i upoznali sa lokalnom sredinom i rusinskom zajednicom. Mnogi od njih nikada nisu čuli za Ruski Krstur i za rusinsku nacionalnu manjinu tako da smo gledali da ih upoznamo sa našom tradicijom“.

Uoči takmičenja, kako bi takmičari i učenici škole imali bolje i savremenije uslove za rad, jedan kabinet je kompletno opremljen i njega je, u društvu direktorke, obišao i predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić.

,,Uoči ovog takmičenja, kako bismo takmičarima, a onda i našim učenicima, obezbedili bolje uslove za učenje, renovirali smo jedan kabinet. Enterijer je savremen i nadam se da će rezultati u oblasti turizma, ali i u ostalim oblastima, biti odlični. Naša škola ima tu čast i uspeli smo da dobijemo dve akreditacije za Erasmus programe. To znači da imamo unapred obezbeđena sredstva za usavršavanje naših učenika u inostranstvu – kako učenika koji idu u stručnu školu, tako i učenika gimnazije, tako da su i ove godine gimnazijalci bili na usavršavanju u Rimu gde su radili na digitalizaciji“.

Kada je reč o rezultatima, treće mesto dele Dušica Lekić iz Subotice, Valentina Ivanović iz Vranja i Sara Ilić iz Smedereva, drugo mesto osvojila je Tamara Savić iz Beograda, a pobednik takmičenja je Aleksandar Milošević iz Paraćina, čija škola će naredne godine biti domaćin ovog takmičenja. Po rečima njegove mentorke, Marije Rakić, pripreme su bile naporne, ali su se isplatile, a iako je i ranije vodila učenika na ovo takmičenje – ovo je prva pobeda.

,,Pripreme su bile izuzetno naporne. Pripremali smo se od decembra. Ja sam mu stalno govorila da uči, dosta smo vežbali i to se isplatilo. Imali smo dva praktična zadatka, gde je Aleksandar pokazao izuzetnu brzinu jer je na kraju ispao najbolji od svih. I ranije sam imala učenike na ovom nivou takmičenja, ali ovo je prvi put da smo pobedili i ovo je za mene pravo iznenađenje. Zvala sam direktora koji je bio iznenađen, ali smo spremni da budemo domaćini. Već smo bili domaćini Republičkog takmičenja iz računovodstva, tako da imamo iskustva u tome“.

Iz Srednje škole ,,Petro Kuzmjak“ zahvalili su se Opštini Kula, Turističkoj organizaciji Opštine Kula, Univerzitetu Singidunum, kao i učenicima i zapolenima u školi na podršci i zalaganju da se ovo takmičenje što uspešnije sprovede.