Održana premijera predstave ,,Uobraženi bolesnik“

144

77. Opštinsku smotru dramskog stvaralaštva ,,Velimir Sandić Veljko'' otvorili su domaćini, dramska sekcija Doma kulture u Sivcu.

Oni su premijerno izveli predstavu ,,Uobraženi bolesnik“, Žan Baptist Poklen Molijera, u režiji Miloša Miloševića Šike. U prilog tome da se publici predstava dopala govori dupke puna sala, ali i gromoglasni aplauzi i osmesi koje im je ova komedija izmamila.
Po rečima reditelja, Miloša Miloševića Šike, nije bilo lako raditi Molijerovu komediju koja zna da bude krupan zalogaj i u profesionalnim pozorištima. Uz sve izazove sa kojima su se suočili tokom rada na predstavi, od nemogućnosti da rade čitav mesec, do zamene glumice nedelju dana pred premijeru, naposletku je prezadovoljan izvedbom i reakcijom publike:

,,Prošle godine sam radio sa decom i verovatno zato što su bili zadovoljni, čelnici predivnog Doma kulture u Sivcu izrazili su želju da ove godine, pored dečije, radim i predstavu za odrasle. Video sam da su do sada radili domaće pisce, savremenike, pa sam izrazio želju da radimo ono što do sada nisu. Još davno sam maštao o tome da radim Molijera, koji je moj uzor, pa sam se odlučio za ,,Uobraženog bolesnika“, komediju koja je svrevremenska. Kada sam predložio bilo je malo sumnje da li oni to mogu, ali gurali smo i izgurali. Podelu uloga napravili smo krajem prošle godine. Iz zdravstvenih razloga nisam mogao da radim tokom januara, pa smo ozbiljno počeli da radimo početkom februara, za tridesetak proba smo ovo napravili i po reakciji publike mi se čini da smo to dobro uradili. Ja sam prezadovoljan, jer smo bili prinuđeni da u poslednjih nedelju dana zamenimo ulogu, pa smo ubacili jednu mladu glumicu. Ovo je Molijer, nekada se opeknu i profesionalna pozorišta. Večeras je premijera, a što se tiče daljeg igranja ja kao reditelj ne pristajem da odigramo premijeru i još jednom – dva puta. Ne smatram da je predstava uspešna ako se ne igra 20 – 30 puta, a što da ne i više“.

Direktorka Doma kulture u Sivcu, Vera Golubović, istakla je da je ovo jedna od najstarijih manifestacija dramskog stvaralaštva u Srbiji i iskoristila je priliku da se javno zahvali svim glumcima koji ovo rade iz čiste ljubavi:

,,Ovo je jedna od najstarijih manifestacija dramskog stvaralaštva u Srbiji jer je prva smotra u Sivcu održana još davne 1947. godine. Mi smo večeras premijerno izveli predstavu ,,Uobraženi bolesnik“. Ja sam prezadovoljna. Reakcije publike su sjajne, sala je bila puna do poslednjeg mesta i to je ono što je najbitnije. Verujem da i glumcima koji se glumom bave iz čiste ljubavi više znači zadovoljna publika nego plasman na dalje takmičenje. Želim javno da se zahvalim svim našim glumcima koji veliki deo svog slobodnog vremena provode uvežbavajući predstave u kojima mi uživamo“.

Glavnu ulogu, ulogu Argana, poneo je glumac Nikola Pejin koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca predstave. Kako kaže, nagrada mu prija, ali mu je mnogo važnije što su oni tim i što su uvek tu da pomognu jedni drugima. On je imao privilegiju da u ovoj predstavi igra sa svojom ćerkom Anđelom kojoj je ovo prva uloga, a specifična je i po tome što je dobila u poslednjem trenutku pa je brzo morala da joj se prilagodi.

,,Na samom startu, pored Šike, videli smo da će to biti ozbiljan posao i da će to biti ozbiljna priča. Trudili smo se, radili smo, imali smo i dva debitanta, lepo smo se uklopili, priča je lepo išla i publika je fino prihvatila. Nagrada kao nagrada, naravno da prija, ali je svako drugi mogao dobiti. Sve kolege su odlično odigrale i uvek smo tu da pomažemo jedni drugima“, rekao je Nikola Pejin

,,Velika mi je čast što sam dobila priliku. Trebalo je da igrma manju ulogu, u međuvremenu se desila zamena, dobila sam veću ulogu, potrudila sam se i dala svoj maksimum. Izuzetno sam zadovoljna večerašnjom izvedbom, glumci su se potrudili i dali svoj maksimum i za mene su oni najbolji“, istakla je Anđela Pejin.