8 razloga zbog kojih odmah treba spakovati kofere za Njujork

23

Zašto svi koji su posetili Njujork govore da je on mnogo više od destinacije za putovanja, već iskustvo koje te oblikuje zauvek?

Prestonica sveta, kako ga mnogi nazivaju, pruža neverovatnu raznolikost. Multikulturalnost, užurbanost, život na sto načina, sve to možete doživeti u njemu, ali i oplemeniti se lepom prirodom, vanserijskom umetnošću, kulinarskim čudima i arhitektonskim divovima. Njujork je ne samo grad, već i inspiracija. Za umetnike, pisce, arhitekte i sve one koji traže da otkriju nešto novo i neponovljivo. Da li želite da osetite kako pulsira „grad koji nikada ne spava“? Pođite sa nama na putovanje!

#1 Duh centra sveta

Njujork je više od betonskih džungli i nebodera. Oni koji su ga posetili tvrde da je živo biće koje pulsira svojom energijom i dinamikom. Njegova istorija, arhitektura, umetnost i noćni život čine ga gradom koji nikada ne spava. Bez obzira na doba dana ili noći, uvek ćete pronaći nešto zanimljivo za istraživanje. Od brojnih muzeja, pozorišta, restorana, barova do najrazličitijih događaja i manifestacija,  poput Njujorškog maratona ili koncerata u Central Parku. Sigurni smo da će vas ovaj grad iznova iznenađivati i inspirisati.

#2 Kulturološko bogatstvo

Njujork je simbol multikulturalizma. Šetajući ulicama ovog grada, imate priliku da čujete najrazličitije jezike, pa i da osetite to bogatstvo kultura koje se prepliću. Prepun je malih etničkih četvrti, poput kineske u Kvinsu, a tu su i živopisni Harlem i Lejton Avon. Svaka četvrt Njujorka ima svoju priču i svoj duh. Ova raznolikost se reflektuje i u hrani, umetnosti, muzici i običajima, pružajući vam neponovljiv doživljaj koji obogaćuje svakodnevicu. Kao umetničko delo pred kojim zastanete i ne trepćete.

#3 Ekonomski procvat

Njujork je epicentar globalne ekonomije. Kao domaćin berzi, multinacionalnih kompanija, finansijskih institucija i tehnoloških startapa, ovaj grad pruža neograničene mogućnosti za karijeru i preduzetništvo. Bez obzira na struku, u Njujorku ćete sigurno pronaći mesto gde možete ostvariti svoje profesionalne ambicije. Možete biti zainteresovani za finansije, umetnost, medije, tehnologiju ili neku drugu oblast, Njujork će vam ponuditi obilje resursa, mreža i prilika za uspeh. Pored toga, dinamična poslovna scena ovog grada podstiče inovacije i kreativnost, što ga čini privlačnim mestom za ambiciozne ljude iz različitih oblasti.

#4 Raj za arhitekte

Grad koji nikada ne spava, pravi je mozaik ikoničnih simbola poput Empire State Buildinga, Central Parka, Kipa slobode, Brodveja, Tajms Skvera i mnogih drugih. Svaki kutak ovog grada ima svoju jedinstvenu priču i pečat, od prepoznatljivih građevina u kvartovima kao što su Bruklin i Grinvič vilidž, do modernih nebodera koji dominiraju Midtaun Menhetnom.

Kroz svoje ulice, grad svedoči o raznim epohama i kulturama koje su ga oblikovale. Primetićete stari kolonijalni duh koji se susreće sa modernim inovacijama. Mnogo je arhitekture koja je svedok prošlih vremena, ali i futurističkih građevina koje svedoče o težnji ka napretku. Svaki deo ovog grada odiše svojom jedinstvenom lepotom, čak i kada su građevine u pitanju.

#5 Meka za gurmane

Još uvek razmišljate da li da odaberete Njujork za vaše putovanje? Raznolikost hrane ovde nadmašuje sva očekivanja. Grad, poznat po svojoj kosmopolitskoj atmosferi, postao je prava riznica kulinarskih čuda iz svih krajeva sveta. Tu se mogu degustirati autentične italijanske paste u skrivenim restoranima u Bronksu, egzotični azijski ukusi u Kvinsu, pravo putovanje stomakom kroz različite kulture i tradicije.

Ali ono što čini njujoršku gastronomsku scenu zaista neponovljivom su inovativni kulinarski trendovi koji stalno iznenađuju i takozvana „hrana budućnosti“ . Šareni bejgeli neobičnih ukusa, sladoled od oblaka, obroci isprintani 3D štampačem…svega ima ovde. Njujork će uvek nešto novo da ponudi, čak i najiskusnijim gurmanima.

#6 Ušuškani kvartovi

Šarm Njujorka leži i u njegovim neobičnim kvartovima. Dok su Midtown i Downtown možda najpoznatiji delovi grada, prava lepota nalazi se u skrivenim ćoškovima. Ekscentrična je energija Istočnog sela, a ako tražite mir, preporučujemo atmosferu oaza na otvorenom, poput parkova u Astoriji.

Lutanje neistraženim ulicama otkriće male dragulje poput knjižara sa neobičnim nazivima, šarmantnih kafića i tajnih parkova koji su daleko od gužve turističkih atrakcija. Upravo u tim neobičnim kvartovima, Njujork otkriva svoju pravu suštinu – mesto gde se tradicija i savremenost stapaju u jedinstveno iskustvo koje ostaje urezano u dušu svakog posetioca.

#7 Glumac u filmskim scenama

Njujork je domaćin nekim od najuzbudljivijih priča sa velikog platna, ali je i sam postao neodvojiv deo filmske kulture. Kroz vekove, ova metropola je bila inspiracija i kulisa za neke od najpoznatijih filmskih scena. Njujorški neboderi, sa svojim impozantnim siluetama, često su korišćeni kao pozadine za akcione filmove i trilere. Empire State Building je simbol grada, ali i mesto gde su se odigravale neke od najuzbudljivijih scena u filmovima poput „King Konga“, gde je ova građevina postala borilište između čoveka i zveri.

Jedna od najpoznatijih lokacija je i Central Park. Na primer, u filmu „Forrest Gamp“ možemo videti kako glavni lik trči kroz park dok se odvija priča o njegovom životu. Takođe, u filmu „Breakfast at Tiffany’s“, glavna junakinja Holi Golajtli često šeta po parku dok razmišlja o svojoj budućnosti. Još jedna nezaobilazna lokacija u svetu filmske industrije je Statua slobode. Ova skulptura predstavlja simbol borbe i demokratije i često se pojavljuje u filmovima koji istražuju te teme. Primeri za to su filmovi „Ghostbusters II“ i „X-Men“.

#8 Modna pista sveta

Šoping u Njujorku nije samo puko trošenje novca, već osećaj da ste deo nečeg većeg, nečeg što oblikuje svetsku modnu scenu. Peta avenija je mesto gde ćete moći da upoznate sve svetske, vrhunske dizajnere i poslednje trendove, ali to je već poznata stvar.

Mi vam preporučujemo ulicu Bleeker u Vest Vilidžu, koja odiše boemskim duhom i alternativnim šarmom. Tu ćete pronaći male butike, vintage radnje i nezavisne dizajnere. Takođe, nezaobilazna destinacija je čuveni Flea Market na Bruklinskom mostu. Ovde se svakog vikenda okupljaju prodavci sa svih strana sveta i utrkuju da vam prodaju sve – od retkih antikviteta do unikatnih komada odeće.

Ovaj grad je iznikao iz snova i težnji pojedinaca, od imigranata do preduzetnika, stvarajući jedno od najvećih urbanih čuda modernog sveta. Zato je poseta Njujorku iskustvo koje vas menja, kao podsetnik na snagu ljudske ambicije i mogućnosti. Kada se pakujete?

Izvor: S.Stanković