Mala matura – pritisak za decu ili roditelje?

26

Osmacima je preostalo još svega par meseci da se pripreme za završni ispit koji je zakazan za 17, 18. i 19. jun ove godine.

Uoči tog važnog događaja, predstoje im različite aktivnosti, uključujući i simulaciju samog ispita. Uzbuđenje raste, jer ove školske godine uvode se neke promene – učenici će imati priliku da od 8. do 11. aprila izaberu predmet na kojem će polagati treći test tokom završnog ispita. Nakon tog roka, nema više biranja.

Pored završnog ispita, odlučuje se koja srednja škola će se upisati, ali za njih i ne manje važno – kako će se provesti na maturskom balu. Nije lako sve to smestiti u petnaestogodišnje glave, ali ni roditelji nisu pošteđeni. Kome je teže i postoje li saveti da mala matura lakše prođe?

Priprema, pozor… i čuveno „posle ću“

Roditelji, došli ste do one tačke školovanju svog deteta kad je vreme da se ozbiljno “zagreje stolica”, uči za polaganje mature, odluči šta dalje i sve što sledi nakon toga. Tinejdžeri su u fazi kada misle da imaju više vremena nego što je to zaista tako ili, još gore, da sve znaju, a vi kao roditelji dobijate napade panike na sedmičnom, pa i dnevnim nivou. Jer, u njihovim glavama je trenutno važnije šta je najnoviji Tik Tok trend i šta će obući za proslavu mature.

Prvo, pokušajte da ne paničite. Prirodno je da osećate pritisak da vam deca budu uspešna, ali važno je da ostanete smireni i podržavate ih u ovom procesu. Ako vidite da dete izgleda preplavljeno ili izgubljeno, budite tu da ih saslušate i pružite im podršku. Kada su osmaci u pitanju, jasno je da nije lako fokusirati se na učenje dok su svi ti zanimljivi sadržaji dostupni na internetu. Ali, pokušajte da im objasnite da uspeh na maloj maturi može imati veliki uticaj na njihovu budućnost. I da je zato važno da pronađu ravnotežu između zabave i učenja.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se lakše pripremite, a samim tim I deci:

Napravite raspored: Organizacija je zaista pola posla. Ako ne umeju sami, napravite im vi raspored koji uključuje vreme za učenje, ali i pauze za odmor i zabavu. Na taj način će efikasno upravljati svojim vremenom i osigurati da imaju dovoljno vremena za sve.

Postavite ciljeve: Pomozite im da postave realne ciljeve kada i koliko mogu da pređu, obavezno pripremite zbirke za malu maturu iz svih predmeta i radite na tome da sve postignu. Možete i sebi postaviti dnevne, nedeljne ili čak mesečne ciljeve kako biste pratili njihov napredak i održali im motivaciju.

Saradnja sa vršnjacima: Možda se osmacima u ovom trenutku ne čini previše zabavno da učie sa svojim vršnjacima, ali studije pokazuju da grupno učenje može biti veoma korisno. Predložite im da organizuju grupu prijatelja sa kojima mogu da podele znanje i podržavaju jedni druge samim tim.

Varijacija učenja: Ne moraju samo sedeti i prelaziti gradivo iznova i iznova. Uostalom, sve su to učili tokom celog osmogodišnjeg školovanja. Dajte im ideju da probaju različite metode učenja kao što su gledanje videozapisa, pravljenje beležaka ili učenje kroz igru. Poznajete svoje dete, pa pronađite ono što im najbolje odgovara i čini učenje zabavnim.

Pauze za odmor: Nikako ne treba zanemariti odmor. Pauze su veoma važne da ni se sačuvala energija i koncentracija. Ne morate biti previše strogi, već ih podstaknite da izađu sa društvom, slušaju muziku ili se bave hobijima kako bi se osvežili pre nego što se vrate na učenje.

Znamo da im misli lako odlutaju na stvari koje su njima trenutno važnije, pa zato probajte i sa dobrim, starim osmišljavanjem nagrada za postignute ciljeve. To može biti nešto jednostavno poput omiljenog obroka ili planiranja letnjeg odmora. Ovo će ih motivisati da se trude i daju svoj maksimum. Na kraju krajeva, treba da znaju da mala matura nije kraj sveta, već samo jedan od mnogih koraka u njihovom obrazovanju.

Za buduće maturante

Znamo da sve to već znate i da ste prošli gradivo mnogo puta, ali takođe znajte da vreme ne čeka nikoga, pa čak ni vas. Iako vam se čini da je jun još uvek daleko, verujte nam, taj mesec će doći pre nego što trepnete. Zato je bolje da se naoružate znanjem unapred i izbegnete stresne last-minute pripreme. Započnite sa planiranjem svojih rasporeda učenja odmah. Napravite plan koji uključuje vreme za učenje, ali i pauze za opuštanje i zabavu. Neka vam motivacija kroz ove poslednje mesece škole bude to što je letnji raspust blizu i što glavno tek dolazi upisom u srednju školu.

Još jedan koristan savet je da pravilno balansirate svoje vreme. Da, znamo da su društvene mreže neverovatno zanimljive, ali Instagram i TikTok će biti tu i posle male mature. Umesto da beskrajno skrolujete po feed-u, iskoristite taj dragoceni resurs vremena za učenje i pripremu. Ne morate biti eksperti, ali svakodnevno ulaganje čak i malih napora u učenje će se sigurno isplatiti.

Treće, ali ne manje bitno- učenje ne mora biti dosadno. Pronađite način koji vam odgovara da čitav proces učinite zanimljivijim. Možete organizovati maturske grupe sa prijateljima, koristiti aplikacije koje čine stvari interaktivnijim, podvlačiti raznobojnim markerima ili čak kreirati izazove na društvenim mrežama koji vam pomažu da zapamtite gradivo. Važno je da pronađete svoj lični pristup učenju koji će vam olakšati sve ovo što vas trenutno okupira.

Bonus saveti umesto zaključka

  • Odmaknite telefone, TikTok i ostale distrakcije. Imaćete dovoljno vremena za njih kasnije. Sada je vreme da se posvetite učenju.
  • Učite pametno, ne napamet. Fokusirajte se na razumevanje gradiva umesto na “bubanje”. Aktivno učenje, poput rešavanja testova i postavljanja pitanja, može biti efikasnije od pasivnog čitanja.
  • Razgovarajte sa svojim nastavnicima, roditeljima ili prijateljima ako vam treba pomoć ili podrška. Niste sami u ovome.
  • Važno je da odmarate između učenja kako biste zadržali mentalnu svežinu.
  • Nemojte olako donositi odluku o izbornom predmetu. Razmislite pažljivo o predmetu koji vam dobro ide i o svojim interesovanjima, pre nego što se konačno opredelite.
  • Rešite nekoliko probnih testova kako biste se upoznali sa formatom ispita i prepoznali slabosti koje treba da unapredite.
  • Vizualizujte! Zamislite sebe kako uspešno prolazite kroz ispit i kako se radujete rezultatima. Pozitivne misli će pomoći da ostanete motivisani.

Srećno!

Izvor: S.Stanković