Nekoliko efikasnih načina kako da obezbedite svoju firmu

32

Bezbednost vaše firme je od suštinskog značaja za uspešno poslovanje i zaštitu imovine. Postavljanje efikasnih sistema obezbeđenja može značajno smanjiti rizik od neželjenih incidenata.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko efikasnih načina kako da obezbedite svoju firmu na pravi način.

Implementacija perimetarske zaštite

Sistem za zaštitu perimetra je ključni korak ka osiguranju vaše firme od neovlašćenog pristupa i potencijalnih pretnji. Ograničavanje pristupa poslovnom prostoru uz pomoć visokokvalitetnih ograda, barijera i kontrolnih tačaka pruža vašoj firmi dodatni nivo sigurnosti i zaštite.

Perimetarska zaštita se sastoji od različitih elemenata koji zajedno čine efikasan sistem zaštite. Jedan od najčešće korišćenih uređaja za perimetarsku zaštitu su infra crvene barijere. Ove barijere funkcionišu tako što se postavljaju između para prijemnika i predajnika koji emituju infra crvene zrake. U slučaju prekida ovih zraka, detektuje se alarmno stanje, upozoravajući na moguću pretnju.

Pored infra crvenih barijera, za perimetarsku zaštitu se često koriste elektromagnetni kablovi. Ovi kablovi se postavljaju duž oboda objekta i reaguju na promene u elektromagnetnom polju, što omogućava detekciju neovlašćenog pristupa. Takođe, spoljni detektori su još jedan važan element perimetarske zaštite, koji se koriste za otkrivanje pokreta i prisustva neželjenih osoba u blizini objekta.

Perimetarska zaštita predstavlja svojevrsni prsten sigurnosti oko vaše firme, sprečavajući potencijalne pretnje pre nego što uopšte stignu do samog objekta. Osim što štiti vašu imovinu, perimetarska zaštita takođe može poslužiti kao snažan preventivni faktor koji odvraća potencijalne nezakonite aktivnosti.

Uvođenje video nadzora

Uvođenje video nadzora može biti odličan projekat u vašoj firmi jer će unaprediti sigurnost i zaštitu imovine. Postavljanje sigurnosnih kamera na strategijskim mestima unutar i oko vašeg poslovnog prostora pruža neprekidan nadzor i omogućava vam da budete u toku sa svim dešavanjima u realnom vremenu.

Jedna od osnovnih prednosti video nadzora je prevencija krađa i vandalizma. Samo postojanje kamera može delovati odvraćajuće na potencijalne prestupnike, smanjujući rizik od neželjenih incidenata. Ukoliko se ipak desi nešto nepredviđeno, snimci sa sigurnosnih kamera mogu biti od neprocenjive važnosti prilikom istraživanja slučajeva i identifikacije počinilaca.

Važno je napomenuti da postavljanje video nadzora mora biti u skladu sa zakonskim regulativama o zaštiti privatnosti i pravima zaposlenih. Neophodno je obavestiti sve prisutne o postojanju sigurnosnih kamera i svrsi njihovog korišćenja kako bi se poštovala njihova prava.

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija video nadzora je napredovala do te mere da omogućava daljinski pristup snimcima putem pametnih telefona ili računara. Ovo vam pruža mogućnost da pratite situaciju u firmi čak i kada niste fizički prisutni na mestu događaja.

Elektronska kontrola pristupa

Elektronska kontrola pristupa predstavlja savremeno rešenje za efikasno obezbeđivanje vaše firme od neovlašćenih pristupa i povećanje nivoa bezbednosti vašeg poslovnog prostora. Ovaj sistem omogućava preciznu regulaciju pristupa različitim delovima vaše firme, što vam daje potpunu kontrolu nad tim ko može da pristupi određenim prostorijama, kancelarijama ili skladištima.

Jedna od ključnih prednosti elektronske kontrole pristupa je mogućnost individualnog podešavanja prava pristupa za svakog zaposlenog ili posetioca. Na taj način, možete odrediti ko ima pristup određenim prostorijama u skladu sa njihovim radnim zadacima, pozicijom u firmi ili vremenom pristupa. Ovo ne samo što olakšava svakodnevno poslovanje već i smanjuje rizik od neovlašćenog pristupa ili krađe.

Pored toga, elektronska kontrola pristupa omogućava vam da pratite i beležite sve aktivnosti pristupa u realnom vremenu. Na taj način imate uvid u to ko je, kada i gde pristupio određenom prostoru, što vam omogućava da efikasno pratite kretanje osoblja ili posetilaca kroz vašu firmu. Ovi podaci mogu biti od velike koristi u slučaju nezgoda, krađa ili drugih incidenata, jer vam pružaju precizne informacije o tome ko je bio prisutan u određenom trenutku.

Automatska svetla

Automatska svetla predstavljaju moderno rešenje koje može unaprediti bezbednost u vašem poslovnom prostoru. Jedna od ključnih prednosti automatskih svetala je što mogu poslužiti kao efikasna preventivna mera protiv potencijalnih provalnika.

Programiranjem svetala da se pale i gase u različitim intervalima, možete stvoriti iluziju da u vašem poslovnom prostoru stalno ima nekog, što može odvratiti potencijalne neželjene posetioce. Osim toga, svetla opremljena senzorima mogu automatski detektovati prisustvo osoba u prostoru i aktivirati se, pružajući dodatnu sigurnost i bezbednost.

Kada je reč o efikasnosti i uštedi energije, automatska svetla su odličan izbor. Mogu se programirati da se pale samo kada je potrebno, na primer kada je detektovano kretanje ili kada je spoljna osvetljenost nedovoljna. Ovo ne samo da smanjuje troškove električne energije, već i produžava vek trajanja svetiljki, čineći ih ekonomičnim i održivim rešenjem za osvetljenje poslovnog prostora.

Uz sve navedene prednosti, automatska svetla takođe doprinose udobnosti i praktičnosti u radnom okruženju. Automatsko paljenje svetala kada uđete u prostoriju ili prolazite pored njih može značajno olakšati svakodnevne aktivnosti. Osim toga, mogu se integrisati sa drugim sistemima kao što su alarmni sistemi, pružajući potpunu kontrolu i bezbednost u vašem poslovnom prostoru.

Iskoristite neki od ovih predloga, ili ukombinujte više njih i obezbedite svoju firmu i radno okruženje na kvalitetan i pouzdan način.

Izvor: S.Stanković