Održan „Dan rvanja“ u Osnovnoj školi „Petefi brigada“

142

U hali Osnovne škole „Petefi brigada“ u Kuli održan je „Dan rvanja“, manifestacija koju je organizovala Vojvođanska rvačka akademija.

Cilj same manifestacije bilo je upoznavanje i popularizacija ovog sporta, koji je ujedno jedan od najstarijih sportova i koji je u redovnom programu Olimpijskih igara. Takođe, ovo je bila i uvertira za jedan veoma značajan projekat, a to je škola rvanja u Kuli pod patronatom Vojvođanske rvačke akademije. Pored predstavnika akademije, prisutni su bili i rukovodstvo i članovi rvačkih klubova „SMD“ iz Kule i „Potisje“ iz Kanjiže. Zoltan Balint, izvršni direktor Vojvođanske rvačke akademije rekao je da postoji više razloga za otvaranje škole rvanja u Kuli, a jedan od njih jeste taj da rvanje ima ogroman potencijal kada je ova sredina u pitanju:

„Ima više razloga što smo danas u Kuli. Prvi razlog je cilj akademije da proširi rvačku bazu, jer smo u Kanjiži sagradili jedan velelepni objekat iz fondova Vlade Mađarske, te je primarni cilj popuna akademije. Da bi smo mogli i u budućnosti imati dovoljan broj talentovane dece, moramo da otvaramo škole. Drugi razlog je postojanje jednog uspešnog kluba u Kuli i mislim da je veoma velika stvar to što možemo sarađivati i krenuti sa jednim takvim radom koji će odgovarati ovoj deci i smatram da će rvanje u bliskoj budućnosti zaživeti u Kuli u pravom smislu. Treći razlog je dobar prijem na koji smo naišli u Kuli, i od strane opštinskih vlasti i od strane škole, jer naš sport je takav da mora da ima salu. Inače, akademija obezbeđuje sve uslove, počevši od strunjača i sportskih rekvizita pa do opreme. Roditelji su oslobođeni bilo kakvih nameta, sve će biti besplatno i jedino tražimo od njih da dovedu svoju decu, da ih pomažu, jer mislimo da talenti svuda postoje i nadam se da će Kula biti jedna svetla tačka vojvođanskog i srpskog rvanja“.

Trener Rvačkog kluba „SMD“ iz Kule, Miloš Srdić, izrazio je zadovoljstvo novouspostavljenom saradnjom sa Vojvođanskom rvačkom akademijom:

„Utisci povodom ove saradnje i povodom ovog događaja su fenomenalni. Ovo je jedan projekat od velikog značaja, kao prvo za rvanje u Kuli, a kao drugo i za samu akademiju. Ovo su pozitivni noviteti koji se tiču našeg rada, tako da se samo nadam daljem napretku i što boljim rezultatima. Gde god se pojavljuje reč akademija, to je od veoma velikog značaja za napredak dece i njihovo usavršavanje i mnogih drugih stvari koje su u opticaju“.