Održana radionica za mlade „Bolja energija za bolju budućnost“

54

U Svečanoj sali Skupštine opštine Kula održana je radionica za učenike četvrtog razreda srednjih škola pod nazivom „Bolja energija za bolju budućnost“.

Radionica je organizovana u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“ i opštine Kula, a njen primarni cilj jeste jačanje kapaciteta mladih, kako bi oni svoja saznanja o ovoj značajnoj temi mogli da prenesu na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu, a i sami postanu edukatori i šire informacije o energetskoj efikasnosti. Energetski menadžer opštine Kula, Suzana Musić, rekla je da ovakav vid edukacije predstavlja veoma značajnu stvar, imajući u vidu samu važnost pojma energetske efikasnosti:

„Danas je u Kuli, u okviru projekta „Bolja energija“ od strane USAID-a, odnosno Američke agencije za međunarodni razvoj i opštine Kula održana obuka za učenike srednjih škola na temu „Bolja energija za bolju budućnost“. Samo ime govori da je izvršena edukacija učenika što se tiče energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stambenim zgradama. Predstavljen je jedan novi energetski kalkulator gde možemo videti koje su mere najprihvatljivije uz najmanje ulaganja i kako da se ostvari energetska efikasnost kuće na što bolji način. Što se tiče ove obuke, prošle godine u oktobru mesecu održana je obuka za učenike osnovnih škola u OŠ „Petefi brigada“, gde je odziv đaka bio veoma veliki. Bila je to jedna veoma interesantna radionica, a razlika između te i ove radionice jeste ta što će ovde biti izabrani edukatori, dakle troje ili četvoro od ukupno dvadeset đaka koji su ovde prisutni i oni će se u nekom narednom periodu obučavati, završiti edukaciju i prezentovaće sve što su naučili svim učenicima srednjih škola na teritoriji naše opštine“.