Otvorena 55. Zonska smotra dramskog stvaralaštva u Crvenki

221

55. Zonska smotra dramskog stvalaraštva ,,Vinko Stupar“ otvorena je u petak u Domu kulture u Crvenki. Na ovogodišnjoj Smotri publika će imati priliku da pogleda šest predstava, od toga četiri iz kulske opštine i dve iz Sombora.

Po rečima direktora Doma kulture Crvenka, Milana Vujakovića, predstave sa Opštinske smotre dobile su pozitivne kritike od strane selektora, pa je pozvao publiku da ih pogleda, u nadi da će u njima i uživati:

,,Počinje 55. Zonska smotra dramskog stvaralaštva ,,Vinko stupar“. Imamo šest predstava. Četiri su iz naše opštine – iz Kule, Sivca, Crvenke i Ruskog Krstura, i te predstave su na Opštinskoj smotri bile ocenjene visokim ocenama i dobile su pozitivne kritike od selektora Davida Kecmana. Po njegovim rečima u poslednjih 20 godina nisu bile ovako kvalitetne predstave iz naše opštine. Imaćemo i dve predstave iz Sombora. Mi, kao domaćini, potrudili smo se da svima obezbedimo maksimalne uslove i nadam se da će publika uživati u Smotri“.

Prve večeri publici su se predstavili domaćini. Pozorište ,,Stevan Sremac“ Doma kulture u Crvenki, nastupilo je sa predstavom ,,Laže i paralaže“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Radoja Čupića koji je istakao da je zadovoljan dosadašnjim izvedbama:

,,Zaista sam zadovoljan dosadašnjim izvedbama predstave ,,Laže i paralaže“. Bili su i na Festivalu gde su dve glumice odnele nagrade i publika je divno primila sve to. Mogu da budem zadovoljan jer vidim da predstava napreduje. Nisam pogledao ostale predstave sa Smotre, jer nisam imao vremena, ali nadam se da ću, ukoliko naša predstave dođe do sledećeg nivoa takmičenja, tu uspeti da pogledam predstave“.

Smotru je otvorio glumac KUD ,,Kruščić“ i Dramskog studija ,,Art“, Gordan Rakočević, koji je istakao da oni, kao glumci amateri, rade sa puno ljubavi i posvećenosti i da im je uvek zadovoljstvo biti na sceni:

,,Bez kulture ne može se opisati ni pojedinac, ni narod. Mi, glumci amateri, na daskama koje život znači, sa puno posvećenosti i ljubavi pišemo i opevavamo sebe i društvo kroz vreme u kojem postojimo. Nama je uvek zadovoljstvo biti na sceni. Meni je pozorište priredilo mnogo zadovoljstva, a moji prijatelji, kolege amateri, su kao i do sada bili vredni“.

Druge večeri Smotre glumci Dramskog ansambla Kulturnog centra Kula izveli su predstavu ,,Kus petlić“ po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Dragana Ostojića, a trećeg dana smotre nastupilo je Gradsko kulturno-umetničko društvo ,,Sombor“. Oni su izveli predstavu ,,Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Lee Jevtić.

Večeras, 22. aprila, glumci Dramske sekcije ,,Velimir Sandić Veljko“ Doma kulture Sivac izvešće Molijerov komad ,,Uobraženi bolesnik“ u adaptaciji i režiji Miloša Miloševića Šike. Sutra, 23, aprila, glumci Dramskog studija ,,Art“ Doma kulture iz Ruskog Krstura, odigraće monodramu ,,San smešnog čoveka“ Fjodora Dostojevskog, u režiji Vladimira Nađa. Ova predstava biće izvedena na rusinskom jeziku. U sredu, 24. aprila, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ,,Vladimir Nazor“ iz Sombora izvešće predstavu ,,Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Lee Jevtić.

Organizatori i domaćin Smotre su Savez umetničkog stvaralaštva Vojvodine, Kulturno prosvetna zajednica opštine Kula i Dom kulture Crvenka, a pokrovitelj Smotre je Opština Kula.