Tri predstave iz kulske opštine obezbedile plasman na Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine

281

Zonska smotra dramskog stvalaraštva ,,Vinko Stupar“, 55. po redu, održana je u Domu kulture u Crvenki. Na ovogodišnjoj Smotri publika je imala priliku da pogleda pet predstava, od toga četiri iz kulske opštine i jednu iz Sombora.

Prve večeri publici su se predstavili domaćini. Pozorište ,,Stevan Sremac“ Doma kulture u Crvenki, nastupilo je sa predstavom ,,Laže i paralaže“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Radoja Čupića. Druge večeri Smotre glumci Dramskog ansambla Kulturnog centra Kula izveli su predstavu ,,Kus petlić“ po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Dragana Ostojića, a trećeg dana smotre nastupilo je Gradsko kulturno-umetničko društvo ,,Sombor“. Oni su izveli predstavu ,,Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Lee Jevtić. Glumci Dramske sekcije ,,Velimir Sandić Veljko“ Doma kulture Sivac izveli su Molijerov komad ,,Uobraženi bolesnik“ u adaptaciji i režiji Miloša Miloševića Šike. Glumci Dramskog studija ,,Art“ Doma kulture iz Ruskog Krstura, odigrali su monodramu ,,San smešnog čoveka“ Fjodora Dostojevskog, u režiji Vladimira Nađa.

Po odluci selektora, plasman na Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine koji će se održati u Bačkoj Palanci, obezbedile su Dramske sekcije iz Kule, Crvenke i Sivca, dok će se monodrama iz Ruskog Krstura predstaviti na Festivalu malih scena.

Kada je reč o nagradama, predstava ,,Laže i paralaže“ dobila ih je nekoliko: priznanja za najbolju scenografiju i najbolju režiju pripala su reditelju Radoju Čupiću, Gordana Jelić Mešter dobila je priznanje za scenski govor i najbolju epizodnu ulogu, Dragica Radović za scenski pokret, a Zoran Radulović i Cvijeta Jovanović Mučalica za najbolja glumačka ostvarenja.

Predstava ,,Uobraženi bolesnik“ takođe je višestruko nagrađena, pa je Jelena Jović dobila nagradu za najbolju kostimografiju, Zoran Stojanović za najbolju muziku, Milorad Stijepović i Radivoje Jakšić dobili su priznanje za svoje uloge, reditelj Miloš Milošević Šika nagrađen je za adaptaciju dramskog dela, a glumac Nikola Pejin za najbolje glumačko ostvarenje.

Naposletku, predstava ,,Kus petlić“ takođe je dobila nekoliko nagrada – za najbolju epizodnu ulogu nagrađen je Strahinja Šćekić, a priznanja za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Tamara Šalinački i Slobodan Nogavica.