Otvorena izložba ,,Ikonostas u Kuli 1924/2024.“

110

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli je, povodom stogodišnjice od oslikavanja ikonostasa u Hramu svetog apostola i jevanđeliste Marka, otvorena izložba ,,Ikonostas u Kuli 1924/2024.'' Kroz umetnički izraz fotografa Željka Vorinskog i dizajnerska rešenja Zorana Sekeruša, na izložbi je predstavljen celokupan ikonostas, rad akademskog slikara Lazara Mikulića.

Na otvaranju izložbe prisutnim građanima obratili su se prezviter Dragoljub Majstorović, arhijereski namesnik kulski, protonamesnik Boško Marinkov i đakon Branislav Živković, kao i galeristkinja Snežana Davidović, koja je izrazila zadovoljstvo što se Likovna galerija na ovaj način pridružila obeležavanju jubileja, istakavši da je Lazar Mikulić povezao ovu ustanovu i Hram i izgradio temelje kulturno-umetničkog stvaralaštva u Kuli.

Po rečima prezvitera Dragoljuba Majstorovića, na nekoliko stotina metara od Galerije nalazi se Hram u kome ova lepota može da se vidi uživo, a ovde je lepo prikazana kroz objektiv umetnika 21. veka. Istakao je da je ovo prvi događaj u okviru manifestacije pod nazivom Dani svetog Marka koja će trajati do 2. juna, a naredni događaj biće već 4. aprila, kada će deca u porti Hrama oslikavati vaskršnja jaja:

,,Pošto je u pitanju stogodišnjica, došli smo na ideju da se fotografiše kompletan ikonostas, dakle sve ikone na ikonostasu, da se urame i da se prikažu ljudima u Kuli, da svi vide kako on izgleda. Na nekoliko stotina metara od Kulturnog centra nalazi se Hram u kome možemo da vidimo uživo lepotu koja je ovde predstavljena. Ove fotografije nastale su kao umetničko delo našeg poznatog fotografa Željka Vorinskog, a gospodin Zoran Sekeruš se potrudio da svojim dizajnom i ramovima ove ikone što bolje predstavi. Izložba će biti otvorena do 25. maja ove godine, tako da svi koji žele mogu doći u terminu kada je Galerija otvorena, da pogledaju ovaj predivan rad akademskog slikara Lazara Mikulića koji je bio prvi predsednik Kulturnog centra u Kuli. Bez obzira što se ikonostas nalazi u Hramu, ovde je lepo prikazan kroz objektiv jednog umetnika 21. veka. U susret našoj hramovnoj slavi, ova izložba je prvi događaj koji smo organizovali, a 4. aprila u našoj porti biće Dečiji vaskršnji susreti, kada će deca oslikavati jaja, a zatim ćemo imati još neke događaje i koncerte. Svi ste dobrodošli na ove divne događaje!“

Izložbu možete pogledati do 25. maja.