10 miliona dinara za podršku manifestacijama, udruženjima, crkvama i verskim zajednicama u opštini Vrbas

66

Zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić uručila je danas ugovore o finansijskoj podršci realiziciji manifestacija i programa za podršku manifestacijama u oblasti kulture, udruženjima građana i verskim zajednicama. Ugovori su vredni 10 miliona dinara, a sa 3,5 miliona podržana su 34 programa u oblasti kulture. Isto toliko je izdvojeno za 34 programa koje realizuju udruženja, a tri miliona je izdvojeno za šest programa crkava i verskih zajednica.

10 miliona dinara za podršku

Zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić istakla je da je ove godine podržano 20 programa više i izdvojeno 900 hiljada dinara više nego ranijih godina.

– Finansiramo velikih broj manifestacija, od Festivala sviranja na tradicionalnim instrumentima, preko Fijakerijade, Zmajevačkog leta, Krajiške večeri, Festivala mađarske kuhinje, Festivala kapušnjika do književnih i guslarskih večeri o likovnih izložbi.


Pored podrške Grkokatoličkoj crkvi za dva projekta, Evanđeoskoj i Rimokatoličkoj crkvi za renoviranje i održavanje, posebno je značajna obnova ikonostasa u Hramu vavedenja presvete Bogorodice u Vrbasu i nastavak gradnje Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Bačkom Dobrom Polju. Kad su u pitanju projekti udruženja, obuhvaćen je širok spektar organizacija, od udruženja boraca i penzionera, preko udruženja osoba s posebnim potrebama do udruženja mladih – kazala je Aleksić.

Ona je naglasila da opština Vrbas posvećuje značajnu pažnju razvoju kulture.

– U poslednje tri i po godine u kulturu smo investirali 1,1 milijardi dinara. Zahvaljujući tom velikom investicionom zahvatu, ove godine ćemo u funkciju staviti domove kulture u svim naseljenim mestima. To je dobra vest za građane cele opštine. To je dobra vest za sve koji se bave kulturom, jer ćete lakše moći da realizujete svoje programe. Objekti su modernizovani, a objekat u Ravnom Selu, i Dom kulture u Vrbasu će, bez imalo sumnje biti među najopremljenijima u Vojvodini. Nastavićemo da ulažemo u kulturu. Nastavićemo da pružamo podršku svim udruženjima, manifestacijama i crkvama i verskim zajednicama, jer je zajednička saradnja garant daljeg unapređenja života u našoj opštini – zaključila je Aleksić.

Uručenju ugovora prisustovali su i predsednica Skupštine opštine Vrbas Sanja Žigić i član opštinskog veća za kulturu i saradnju sa verskim zajednicama Nikola Gašović.

Izvor: [email protected] 

Izvor: [email protected]