Gosti iz Slovenije posetili kompaniju „EduFarm“ u Crvenki

826

Kompanija „EduFarm“, koja svoju delatnost realizuje u Crvenki, bila je domaćin gostima iz Slovenije, koji su došli da se upoznaju sa načinima proizvodnje i delatnostima koja ova kompanija obavlja.

Najvećim delom gosti iz Slovenije su vlasnici malih poljoprivrednih gazdinstava čija je primarna delatnost stočarska proizvodnja. Direktor kompanije „EduFarm“, Oliver Stanković, rekao je da je cilj ove posete unapređenje dalje saradnje, ali i upoređivanje dva načina proizvodnje, kako bi se stekla slika o tome u kom pravcu idu oba ta načina:

„Probaćemo da gostima iz Slovenije predstavimo ono što mi radimo ovde, da uporedimo gde su oni a gde mi. Otprilike poznajem njihovo stočarstvo, odnosno proizvodnju svinja, koja je tamo organizovana otprilike na dve velike farme, a ostatak čine mala porodična gazdinstva, po uzoru na austrijski model uzgoja svinja. Kada je o našoj zemlji reč, ovde je proizvodnja organizovana na industrijski način i prisutne su velike farme sa više od 1000 krmača, pa nekad čak i sa više od 2500 krmača“.

Kada je o kompaniji „EduFarm“ reč, Stanković ističe da primarni cilj jeste da se poljoprivrednim proizvođačima ponudi proveren kvalitet proizvoda koji će im omogućiti visoko produktivnu proizvodnju kao jedino moguću u postojećim tržišnim uslovima Takođe, Stanković naglašava da njihova vizija jeste ta da edukativni kompleks u Crvenki postane renomirana obrazovna ustanova gde se školuje kvalitetan kadar, osposobljen za potpuno samostalno planiranje i rukovođenje savremenom farmom svinja:


„Naša kompanija je osnovana 2015. godine, prvo u okviru kompanije „Patent Ko“, koja se bavi proizvodnjom stočne hrane, a kasnije se izdvaja kao samostalna firma. Trenutno smo na imanju naše kompanije od 25 hektara, gde je ujedno i sedište. Izgradili smo novu, savremenu farmu za uzgoj svinja kapaciteta 1000 krmača i taj posao je urađen u dve faze. Uložena su sredstva u iznosu od pet miliona eura. Farma nije obična i namenjena je proizvodnji visokokvalitetnih priplodnih nazimica koje su namenjene tržištu Srbije i regiona. Specifičnost vezana za farmu je ta da, pored toga što je savremena, ima i neka savremena dostignuća, kao što je sistem grejanja farme, gde mi koristimo energiju tečnog stanja, da bi pomoću nje mi grejali komplet farmu“.