U nedelju preventivni pregledi u Crvenki, od ponedeljka do srede dermatološki pregledi u Kuli

539

U nedelju, 17. maja, građani Crvenke moći će da obave preventivne preglede, odnosno da urade krvnu sliku, tenziju, EKG, skining i ultrazvuk abdomena, dok će od ponedeljka do srede, od 20. do 22. maja, u Domu zdravlja u Kuli, u okviru kampanje ,,Euromelanom'', svi zainteresovani građani biti pregledani od strane dermatologa.

Dom zdravlja Kula i ove godine priključio se ovoj važnoj kampanji koja ima za cilj da stanovništvu ukaže na to koliko su pregledi važni, ali i koliko su štetni upotreba solarijuma i preterano izlaganje suncu.
Po rečima direktorke Doma zdravlja, dr Vesne Tomić, Dom zdravlja Kula pobrinuo se da i Crvenčanima budu omogućeni preventivni pregledi, uz apel da stanovnici dođu praznog želuca i uz napomenu da će se laboratorijski nalazi raditi do 11 časova, pregled radiologa biće do 13 časova, a kompletan skrining radiće se do 17 časova:
,,Povodom akcije na nivou Ministarstva zdravlja i ove godine imamo preventivne preglede koji su organizovani ovoga puta u Crvenki, kako bismo izašli u susret ljudima koji su van Kule. Radiće se preventivni pregledi u smislu krvne slike, tenzije, EKG-a, skrininzi i ultrazvuk abdomena. Zamoliću sve zainteresovane koji budu dolazili, naročito kada je su pitanju krvna slika i ultrazvučni pregled abdomena, da dođu na prazan želudac, jer će u suprotnom džabe stajati u redu, a mi nećemo dobiti nikakav rezultat. Krvna slika, odnosno laboratorijski nalazi, radiće se do 11 časova, a pregled radiologa do 13 časova. Kompletan skrining, zajedno sa tenzijom, EKG-om i šukom može se raditi do 17 časova. I ovoga puta Dom zdravlja pokazao se aktivnim u celokupnoj prevenciji i održanju i očuvanju zdravlja“.
Kada je reč o akciji ,,Euromelanom“, građani se za preglede u ponedeljak mogu prijaviti putem sajta Euromelanoma, a raspored za utorak i sredu moći će da pogledaju na sajtu i društvenim mrežama Doma zdravlja:

,,Kada je reč o akciji ,,Eruomelanom“ Dom zdravlja Kula je i ove godine uspeo da organizuje preventivne preglede. Pacijenti koji žele da budu pregledani u ponedeljak mogu da se prijave putem sajta Euromelanoma, a dodatno će građanima biti na raspolaganju još dva dana – u utorak i sredu, kada će zainteresovani moći da dođu i da butu pregledani od strane dermatologa. Maligni melanom je jedna od vrlo agresivnih bolesti. Upotreba solarijuma i preterano izlaganje suncu zaista su štetni. Postoje rizične grupe i mora se posvetiti pažnja zaštiti i prosvećivanju stanovništva da se pregledaju. Prošle godine Dom zdravlja Kula takođe je učestvovao u ovoj akciji, tako da ćemo i ove to sprovesti na adekvatan način. Raspored i zakazivanja građani mogu pogledati na sajtu i društvenim mrežama Doma zdravlja“.