,,Fijakerijada“ po prvi put održana na Malom Staparu

127

Proteklog vikenda Mali Stapar bio je domaćin ,,Fijakerijade“. Parada zaprega i jagača koja je do sada, tradicionalno pred slavu sela, bila organizovana u centru Sivca, ove godine je, zahvaljujući entuzijazmu članova Konjičkog kluba Sivca, uz podršku Opštine Kula i Mesne zajednice Sivac, prerasla u takmičenje na kome je učestvovalo više od 30 takmičara.

Nakon defilea kroz Mali Stapar održano je revijalno takmičenje, pa su tako, između ostalog, izabrani najlepši pastuv i najlepša kobila, najlepši par i najlepši fijaker. Mnoštvo zaljubljenika u konje, kako iz Sivca tako i iz drugih mesta, podržalo je ovaj događaj i odlučilo da dan provede baš u ambijentu Malog Stapara koji je iz godine u godinu sve lepši.

Po rečima člana Konjičkog kluba ,,Sivac“ i jednog od organizatora, Dragana Lazarevića, odlučili su se da ,,Fijakerijada“ ove godine bude na Malom Staparu zbog saobraćaja i samog ambijenta i hlada koje ovo mesto pruža:


,,Odlučili smo da se ,,Fijakerijada“ održi ovde iz nekoliko razloga – prvo što je ambijent ovde lepši, zatim zbog saobraćaja, jer ovde mogu više da se kreću sa konjima, a zatim smo i podigli nivo manifestacije, budući da će sada biti takmičenje, uz dodelu nagrada. Svi ti faktori uticali su na to da Fijakerijada ove godine, umesto u centru Sivca, bude na Malom Staparu. Imamo 15 fijakera i 12 jahača. Napravljen je defile preko celog Malog Stapara i zatim je usledilo ocenjivanje – za najlepšeg pastuva, najlepšu kobilu, najlepši par, najlepši fijaker itd. Zahvaljujem se Opštini Kula i Mesnoj zajednici na sredstvima bez kojih ne bismo mogli da organizujemo ovo“.

Predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da prostor na Malom Staparu sve više dobija na značaju, ne samo radovima koji se sprovode, nego i dešavanjima koja se ovde organizuju, a ovo je, kako kaže, sjajan ambijent za posetioce i za same konje.

Sekretar Mesne zajednice Sivac, Milenko Rajić, naglasio je da se ova manifestacija održava zahvaljujući Konjičkom klubu iz Sivca koji se trudi da očuva tradiciju i običaje i da to prenese na mlađe generacije, što su oni, ispred Opštine Kula i Mesne zajednice, prepoznali i podržali.