Kampanja ,,Euromelanom“: Od danas do srede dermatološki pregledi u Domu zdravlja Kula

164

Dom zdravlja Kula i ove godine priključio se kampanji ,,Euromelanom'' koja ima za cilj podizanje svesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka kože, naročito melanoma.

Ovogodišnja kampanja građanima Kule omogućava da se pregledaju u Domu zdravlja, kako danas, tako i sutra i prekosutra, uz prethodno javljanje opštoj praksi, kako bi se ispratio broj pacijenata i kako ne bi bilo čekanja.

Direktorka Doma zdravlja Kula, dr VesnaTomić, istakla je da je ova akcija i prethodne godine podržana od strane Doma zdravlja, a na pregledima se insistira upravo kako bi se potencijalno sumnjive promene prepoznale na vreme:


,,Akcija ,,Euromelanom“ je i prošle godine bila podržana od strane Doma zdravlja u smislu preventivnog pregleda mikroskopom pigmentnih promena koje pacijenti imaju od ranije. Na tome se insistira upravo zato što na taj način obezbeđujemo uslove za preventivni pregled, kao i nalaženje potencijalnih sumnjivih promena i blagovremeno javljanje lekaru. Bitno je istaći da sunce više nije ono što je bilo, da je mnogo veći efekat štetnog delovanja sunca i da je sve veći broj mladih ljudi koji su oboleli. Pregledi su danas za one koji su zakazali putem sajta, međutim s obzirom na kapacitet pregledi će biti održani i sutra i prekosutra kako bi svi koji su zainteresovani mogli da dođu, uz prethodno javljenje opštoj praksi kako bi se ispratio broj pacijenata i kako ne bi bilo čekanja“.

Građani Crvenke juče su mogli da obave preventivne preglede, odnosno da urade krvnu sliku, EKG, skrining i ultrazvuk abdomena, čemu se odazvao veliki broj građana, a sa preventivnim pregledima nastaviće se i u narednom periodu, sa akcentom na građane u manjim mestima:

,,Sprovedena je akcija preventivnih pregleda i juče u Crvenki, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Tu je i najava novih koji će biti organizovani i zaista se trudimo da i u manjim mestima pacijentima bude omogućena adekvatna zdravstvena usluga“.