Proslavljena hramovna slava u Sivcu

101

Na praznik Prenosa moštiju svetog Nikolaja svečano je proslavljena slava Svetonikolajevskog hrama u Sivcu.

Nakon liturgije održana je tradicionalna litija oko hrama. Uručene su, posle besede protojereja Sava Nikolića, arhijerejskog namesnika somborskog, arhijerejske gramate opštini Kula, Mesnoj zajednici Sivac, digitalnom centru „Atelje plus“ iz Kule i Dimitriju Kikanoviću.

Svetonikolajevski hram u Sivcu podignut je u periodu od 1868. do 1873. godine. Pod zaštitom je Republike Srbije kao spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja. Pravoslavni hram u Sivcu krasi i ikonostas koji je izradio Pavel Đurković, prvi srpski akademski slikar, a ikona Svetog Nikole, kao sastavni deo najsvetijeg dela hrama, smatra se njegovim najboljim umetničkim delom.


Protonamesnik Danijel Kobiljski, paroh sivački, rekao je da se verni narod okupio u Svetom hramu kako bi obeležio hramovnu slavu i kako bi se pomolio za slogu, zdravlje, mir, napredak i duhovno uzrastanje u veri:

„Pre svega, ovde smo da zablagodarimo Bogu i svetom Nikolaju što nas je sabrao ovde u našem Svetom hramu i da se pomolimo njemu za molitveno zastupništvo i, svakako, da obeležimo slavu našeg hrama koji, evo, 150-u godinu postoji, osvećen je, u kome se bogosluži i koji okuplja verni narod Sivca uvek oko svog sveštenika, moleći se da svi budemo u slozi, zdravlju, miru, napretku i, naravno, da duhovno svi zajedno uzrastamo u veri“.