Koji sportisti će nas predstavljati na Olimpijskim igrama 2024. godine?

50

Olimpijske igre predstavljaju vrhunac sportskog takmičenja i nacionalnog ponosa za svaku zemlju.

Najbolje atlete iz celog sveta okupljaju se na ovom globalnom događaju kako bi se nadmetali u različitim disciplinama. Srbija, kao zemlja bogate sportske tradicije, uvek ima visoke ambicije i ciljeve na Olimpijskim igrama.

U nastavku ovog teksta, predstavićemo vam neke od sportista koji će nas ove godine učiniti ponosnim i nadmetati se za medalju.


Košarka

Kada je u pitanju Srbija na Olimpijskim igrama ove godine za razliku od prošle, plasirala se naša muška i ženska košarkaška reprezentacija. Muška košarkaska reprezentacija je plasman ostvarila na Svetskom prvenstvu gde su u finalu izgubili od reprezentacije Nemačke.

Takmičenje je na programu od 27. jula do 11. avgusta, preliminarna faza igraće se u Lilu, a završnica u Parizu. U sedištu FIBA održan je žreb, a u nastavku pročitajte rivale u grupama na olimpijskom turniru.

KOŠARKAŠICE

  • A GRUPA

Srbija

Španija

Kina

Portoriko

  • B GRUPA

Kanada

Nigerija

Australija

Francuska

  • C GRUPA

Nemačka

SAD

Japan

Belgija

KOŠARKAŠI

  • A GRUPA

Australija

Pobednik turnira u Grčkoj

Kanada

Pobednik turnira u Španiji

  • B GRUPA

Francuska

Nemačka

Japan

Pobednik turnira u Letoniji

  • C GRUPA

Srbija

Južni Sudan

Pobednik turnira u Portoriku

SAD

Atletika

Angelina Topić je skokom u vis od 197 cm ispunila normu i kvalifikovala se na Olimpijadu, a ujedno je oborila i nacionalni rekord. Najboljoj srpskoj atletičarki  Ivani Španović će ovo biti peto učešće na Olimpijadi, a Milica Gardađević je na Balkanijadi slavila skokom od 6,91 metara, oborivši lični rekord i skočivši pet centimetara više od olimpijske norme.

Streljaštvo

Na olimpijskom programu ima ukupno 15 disciplina koje su podeljene u tri grupe: pištolj, puška i leteće mete. Takmičenja puškom i pištoljem se održavaju na strelištima na kojima je meta udaljena od strelca 10, 25 ili 50 metara.

Zorana Arunović je osvojila bronzanu medalju i ujedno svoju 51. medalju koju je osvojila u olimpijskim disciplinama, ali je i prva od predstavnika Srbije osvojila kvotu za učešće na Olimpijskim igrama.

Damir Mikec osvojio je zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope, koje se održava  u Talinu u Estoniji od 7. do 12. marta 2023. godine, vazdušnim oružjem i izborio drugu kvotu za učešće na Olimpijadi.

Lazar Kovačević je na svetskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru zauzeo prvo mesto u disciplini vazdušna puška 10m i time obezbedio treću kvotu za Olimpijske igre Pariz 2024 za srpsko streljaštvo.

Boks

Tridesettrogodišnja bokserska Natalija Šadrina, pobedila je hrvatsku predstavnicu Saru Beram i plasirala se u polufinale u kategoriji do 60 kilograma na Evropskim igrama u Krakovu i tako obezbedila kvotu za Olimpijske igre.

Valid Abasov je na Evropskim igrama u Krakovu trijumfovao, pošto je u četvrtfinalu pobedio Gurgena Madojana iz Jermenije u kategoriji do 71 kilogram rezultatom 4:1.

Talentovana 19-godišnja bokserka Sara Ćirković je ostvarila uspeh i plasirala se za Olimpijske igre posle osvajanja Svetskog prvenstva za omladince i Evropskog prvenstva za mlađe seniore.

Rvanje

Andrija Mićić osvojio je zlatnu medalju i titulu prvaka sveta u kategoriji do 57 kilograma slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Beogradu i ostvario kvotu. Hetik Cabolov je u borbi za treće mesto u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom pobedio protivnika iz Azerbejdžana, osvojio bronzanu medalju i kvotu.

Mate Nemeš je na Svetskom prvenstvu u Beogradu u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 67 kg osvojio bronzanu medalju i treću olimpijsku kvotu.

Aleksandar Komarov je ostvario tri pobede u kategoriji do 87 kg u rvanju grčko-rimskim stilom i tako osvojio kvotu za Olimpijske igre u Parizu, ukupno četvrtu u ovoj disciplini.

Kajak

Ženski četverac koji čine Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev zauzeo je 6. mesto, dok je muški četverac u sastavu Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov zauzeo 8. mesto na Svetskom prvenstvu u kajaku u Duizburgu.

Plivanje

Andrej Barna isplivao je trku u polufinalu na 50m slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Dohi. Iako je ispunio je olimpijsku normu završivši trku u vremenu 21.89, on se nije plasirao u finale, ali je zato ovaj rezultat je novi državni rekord Srbije.

Takođe, Velimir Stjepanović, Uroš Nikolić, Nikola Aćin su se izborili za plasman u finale Svetskog prvenstva u Dohi i obezbedili vizu za Olimpijske igre.

Veslanje

Jovana Arsić je u septembru prošle godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojila kvotu za putovanje na Olimpijske igre Pariz 2024.

Nikolaj Pimenov je osvojio prvo mesto, samim tim i olimpijsku kvotu, u evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Segedinu.

Vaterpolo

Vaterpolisti Srbije su zauzeli šesto mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi, a odmah je održan i žreb za Olimpijske igre Pariz 2024, te će igrati igrati u grupi B sa Australijom, Francuskom, Mađarskom, Japanom i Španijom

Odbojka

Naša ženska selekcija je ostvarila plasman na Olimpijske igre na kvalifikacionom turniru u Kini, osvojivši drugo mesto koje im je obezbedilo vizu za Pariz.

Biciklizam

Srpski biciklisti su osvojili dve kvote za drumski biciklizam za Olimpijske igre u Parizu 2024. I to prvi put u istoriji i u ženskoj konkurenciji,

Tekvondo

Aleksandra Perišić je zauzela 4. mesto u kategoriji do 67kg na konačnoj WT olimpijskoj rang-listi sa ukupno 361.30 poena i osvojila olimpijsku kvotu.

3X3

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 kao prvoplasirana na FIBA3x3 svetskoj rang-listi obezbedila je vizu, a naši basketaši su postali šestostruki šampioni sveta i petostruki prvaci Evrope.

Olimpijske igre 2024. godine predstavljajuće veliki izazov za sve sportiste iz Srbije, međutim, bez obzira na rezultate, važno je da naši sportisti pokažu svoj maksimum i predstave Srbiju na najbolji mogući način.

Izvor: S.Stanković