Produžen rok za podnošenje prijava na prvi poziv za IPARD III

40

Rok za podnošenje prijava za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i izgradnju i opremanje objekata, kao i podizanje višegodišnjih proizvodnih i matičnih zasada, u okviru IPARD III programa, produžen je do 21. juna.

Kako je objavila Uprava za agrarna plaćanja, prvi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje prava na ove podsticaje raspisan je 23. februara ove godine i od tada je moguće prijavljivanje. Predmet ovog javnog poziva jesu investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi pri izgradnji objekta, izgradnji objekta sa opremanjem, podizanje novog ili obnavljanje postojećeg višegodišnjeg proizvodnog zasada voća, podizanje novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala voća, kao i novog matičnog zasada viših fitosanitarnih kategorija sadnog materijala grožđa.

Opredeljena sredstva po ovom pozivu iznose oko 4,8 milijardi dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.


Izvor: rtv.rs