U Kuli održan 20. Festival ukrajinske kulture ,,Kalina“

51

Festival ukrajinske kulture ,,Kalina“, 20. po redu, održan je proteklog vikenda u Kuli. Kako je Kula 2004. godine imala čast da bude domaćin prvog izdanja ovog Festivala, tako je dobila čast da bude domaćin i ovog, 20. jubilarnog.

Svečanom koncertu prethodilo je otvaranje grupne izložbe fotografija Željka Vorinskog, Borisa Baranovskog i Borisa Bilenjkog, koje je održano u Likovnoj galeriji Kulturnog centra, a otvaranju iste prisustvovali su ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač, i predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić.

Ambasador Tolkač zahvalio se Kuli na organizaciji ove manifestacije i na tome što je pozvan da joj prisustvuje, istakavši da je Kula sjajan primer kako naši narodi treba da žive u jednoj zemlji:


,,Kula je dobro mesto za sve zato što u njoj Ukrajinci žive sa drugim nacijama, sa Srbima, Mađarima, i to je dobar primer kako naši narodi treba da žive u jednoj zemlji i kako se neguje kultura. Kuli mnogo hvala za ovu manifestaciju i na tome što sam pozvan da joj prisustvujem“.

Po rečima predsednika Opštine Kula, Damjana Miljanića, bogatstvo je imati sedište dva nacionalna saveta na teritoriji jedne Opštine, a kako je ovo najznačajnija manifestacija ukrajinske nacionalne zajednice velika je čast što se mali jubilej održava baš u Kuli:

,,Nacionalna zajednica Ukrajinaca doprinosi našoj opštini kao i svaki drugi pojedinac. Ova zajednica vrlo nam je značajna. Bogatstvo je imati sedište dva nacionalna saveta na teritoriji jedne opštine, a posebno Nacionalni savet Ukrajinaca koji ima sedište u Kuli. Ovogodišnja ,,Kalina“ je 20. po redu. Prva manifestacija održana je 2004. godine u Kuli i sada obeležavamo mali jubilej. Ovo je najznačajnija manifestacija ukrajinske nacionalne zajednice, koja menja mesto i sedište iz godine u godinu, a imali smo čast da ova jubilarna ponovo bude u Kuli. Pored ove manifestacije, u Kuli se održava i ,,Veselka“, dečija manifestacija na kojoj se igra folklor – jedna lepa i razigrana manifestacija, kao i druge koje organizuje Nacionalni savet, kao i KUD ,,Ivan Senjuk“ iz Kule“.

Izložbu je otvorio predsednik Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, Filip Pronek, koji se zahvalio umetnicima koji su odvojili vreme i dali doprinos ovom Festivalu, kao i Likovnoj galeriji Kulturnog centra i galeristkinji Snežani Davidović na pomoći i podršci.
Učesnici programa bili su, pored domaćina festivala, Kulturno umetničkog društva „Ivan Senjuk“ iz Kule, i Ukrajinski kulturni centar „Kobzar“ iz Novog Sada, Kulturno prosvetno društvo „Karpati“ iz Vrbasa, Društvo za negovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice i Ukrajinsko kulturno umetničko udruženje „Kalina“ iz Inđije. Pored učesnika, gosti festivala bili su i društva i ansambli iz Ukrajine, Rumunije i Bosne i Hercegovine, koji neguju ukrajinsku kulturu i tradiciju.

Tehnički organizator Festivala je Kulturno umetničko društvo „Ivan Senjuk“ iz Kule, organizator i pokrovitelj je Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji, dok su realizaciju festivala pomogli Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Opština Kula, Kulturni centar Kula i Osnovna škola „Isa Bajić“.