Udruženje Crnogoraca opštine Kula organizovalo prvu likovnu koloniju u Kuli

125

Udruženje Crnogoraca opštine Kula, pod pokrovite ljstvom Opštine Kula, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljenicima Crne Gore, organizovalo je prvu likovnu koloniju u Kuli. Učesnici su ovoga puta bili slikari iz raznih mesta u Vojvodini – iz Subotice, Temerina, Stare Pazove, Rume, Bačke Palanke, Pivnica, Bačkog Jarka i Crvenke, a tema na koju su slikali je Crna Gora u očima vojvođanskih slikara.

Po rečima predsednika Udruženja Crnogoraca opštine Kula, Slobodana Balandžića, ovo je prva likovna kolonija u organizaciji ovog Udruženja, a trudiće se da ona svake godine bude što kvalitetnija s obzirom na to da se pilot projekat pokazao dobro i da su slikari zadovoljni:
,,Učesnici kolonije su slikari iz raznih mesta u Vojvodini – iz Subotice, Temerina, Stare Pazove, Rume, Bačke Palanke, Crvenke… Tema je Crna Gora u očima vojvođanskih slikara. Ovo je prva likovna kolonija koju radimo u organizaciji Udruženja Crnogoraca opštine Kula i nadam se da neće biti poslednja. Gledaćemo da svake godine bude što kvalitetnija, a pilot projekat danas je pokazao interesantan vid saradnje sa slikarima iz Vojvodine. Dobro su prihvatili našu organizaciju, zadovoljni su i nadam se da će saradnja i nadalje biti dobra“.
Ovogodišnji učesnici, vojvođanski slikari, složili su se da su njihova očekivanja za prvi put ispunjena, da su domaćini odlični, a ambijent dobar za rad:

,,Ponekad je izazov dobiti zadatak odnosno temu koju smo danas dobili, a svako će u zavisnosti od toga kako slika i odgovoriti na nju. Za umetnika sve može da bude motiv, pa je i ovo u stvari motiv na koji ćemo odgovoriti svako sa svojom paletom boja. Domaćini su divni, kao i atmosfera i hvala vam na dočeku“, rekla je Ljiljana Nedeljkov iz Bačke Palanke.
,,Bavim se slikarstvom i ikonopisom. Impresije o likovnoj koloniji u Kuli su mi vrlo dobre. Moja slika predstavlja sam čin pravljenja kafe na nekoj starinskoj komodi gde se nalazi crnogorsko voće nar. Ako budem pozvan rado ću opet doći na koloniju“, rekao je Borisav Đukić iz Pivnica.

,,Na poziv dugodonjišeg prijatelja Slobodana Balandžića danas sam u Kuli. Ova ideja o koloniji se dugo kuvala i veoma mi je drago što je i realizovana. Danas smo svi zajedno odgovorili na temu koja je postavljena. Ja sam imala par velikih izložbi, bavila sam se emocijama i ljudskom figurom, a u Kulu rado dolazim i učestvujem na kolonijama Invalida rada koji su divni domaćini“, istakla je Verica Čupić iz Bačkog Jarka.