Održana izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka“

86

U Domu kulture u Crvenki održana je izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka“. Povod za organizovanje izložbe je jubilej, 530 godina od štampanja prve knjige „Oktoiha prvoglasnika“ u državnoj štampariji dinastije Crnojevića.

Izložbom je predstavljen rad štamparije pomenute dinastije i štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina. Organizatori izložbe su Udruženje Crnogoraca Crvenka i Matica crnogorska.
Milovan Đuričković iz Udruženja Crnogoraca Crvenka rekao je da je ova postavka, nakon Novog Sada i Beograda, došla i u Crvenku. Takođe, Đuričković je istakao da ova izložba nosi sa sobom veliki značaj, imajući u vidu da ona predstavlja istoriju svih naroda sa ovih prostora, a ne samo crnogorskog naroda:

„Ispred nas je postavka izložbe Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka“. Matica crnogorska je, u čast godišnjice 530 godina od štampanja prve knjige „Oktoiha prvoglasnika“ u državnoj štampariji dinastije Crnojevića napravila ovu postavku i mi smo uspeli da je dobijemo posle izlaganja u Beogradu i Novom Sadu. Ovo je istorija svih nas, ne samo Crnogoraca već i svih ostalih koji žive na ovim prostorima. Možemo da se uverimo da smo mi, u vreme kada je Evropa možda i kaskala u štamparstvu, imali nešto što su ljudi štampali i što su mogli da ponesu sa sobom“.

Izložbu je proglasio otvorenom poverenik Matice crnogorske za Srbiju, Radonja Dubljević. Tim povodom, Dubljević je rekao da je izložba obišla dobar deo Balkana i bila je deo mnogih značajnih manifestacija, te da sama realizacija projekta nije išla lako, ali da su na kraju zadovoljni uspehom i publicitetom koji je izložba ostvarila:

„Izložba je organizovana u skoro svim gradovima Crne Gore, kao i u Sofiji i Skoplju, a potom je došla u Srbiju. Prvo smo imali izložbu na Sajmu u Novom Sadu, zatim, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, u Beogradu, a pre Crvenke, izložba je bila postavljena u Lovćencu. Posebnu zahvalnost dugujem Udruženju Crnogoraca Crvenka što su omogućili realizaciju izložbe u Crvenki i time svim ljubiteljima kulture i istorije pružili jedan lep trenutak“.