Svečano otvoren 65. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

191

Svečano otvaranje 65. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije održano je u petak u Kulturnom centru u Kuli. Ceremoniji je prethodilo otvaranje samostalne izložbe slikara Veljka Mihajlovića iz Beograda koji je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra izložio svoje kolaže.

Izloženi kolaži rađeni su za izložbu u ,,Ateljeu 212“, koja je simbolično bila Mihajlovićeva 212. izložba, a izložbu istih radova, ovoga puta 230. po redu, sada mogu da pogledaju i Kuljani, u slavu pozorišta. On se zahvalio svim posetiocima i istakao da Kula ima fantastičnu Galeriju, kakvu nemaju mnogi veći gradovi:

,,Bio je dogovor da napravim izložbu u Kuli, u ovoj fantastičnoj Galeriji kakvu mnogi gradovi nemaju. Kada smo govorili o tome šta bi se ovde izlagalo, galeristkinja je rekla da bi to zapravo bio uvod u Republički festival amaterskih pozorišta. Onda sam se setio da sam pre mnogo godina pravio izložbu u ,,Ateljeu 212“. Tada se spremala moja 212. izložba pošto sam dugo bio stalni član ,,Vifea 212“, dakle znao sam sve što se dešava u tom pozorištu i kada sam počeo to da radim nažalost je krenula Korona i nisam mogao dva meseca da izlazim iz kuće, pa sam makazama od predstave do predstave pravio kolaže. To se dopalo ljudima u ,,Ateljeu“, pa sam za njihovu 65. godišnjicu napravio još neke dodatke i sada je ta izložba u Kuli, u slavu pozorišta“.

Festivalsku vatru upalio je glumac Kulturnog centra Kula, Luka Folk, dok je festivalsku zastavu podigla Tamara Šalinački, takođe glumica Kulturnog centra. U toku paljenja vatre i podizanja zastave posetioci su uživali u zvucima tambure koju je svirao Aleksa Macavara, učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli i osvajač nagrada na brojnim festivalima. Završni deo ceremonije otvaranja održan je u pozorišnoj sali Kulturnog centra, kada se publici obratio direktor Kulturnog centra, Kamenko Bertić, koji je rekao da veruje da će se ovaj Festival, koji je postao jedno od obeležja Kule, održavati još mnogo godina.
Prve festivalske večeri kulskoj publici predstavili su se glumci Amaterskog pozorišta ,,Hranislav Dragutinović“ Doma kulture iz Prokuplja koji su izveli predstavu ,,Arizani“ po tekstu Ivana Ivanovića i u režiji Srđana Živkovića. Dan kasnije predstavu ,,Krađa, svađa, itd.“, po tekstu Miroljuba Nedovića i u režiji Nenada Erečkovića izveli su glumci Kulturnog centra Bačka Palanka. Treće festivalske večeri glumci Kulturnog centra Kisač izveli su predstavu ,,Zaveje“ po tekstu Vladimira Hurbanova Vladimirova i u režiji Svetlana Gaškove.
Večeras, četvrte festivalske večeri, biće izvedena predstava ,,Ne šetaj se gola“ Doma kulture u Kovačici, po tekstu Žorža Fejda i u režiji Aleksandera Baka. Ova predstava izvodi se na slovačkom jeziku.

Sutra od 18 časova biće održana promocija knjige pesama ,,Leluj“, pesnika, proznog pisca, književnog, pozorišnog i likovnog kritičara Davida Kecmana Dake.