„Nus kup“ ispunio očekivanja ljubitelja ribljeg paprikaša

284

Tradicionalno, po 15. put, održano je takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša „Nus kup“.

Organizator takmičenja je Kafana „Nus“, uz podršku Opštine Kula, Turističke organizacije opštine Kula, kao i mnogih privatnih preduzeća. Učestvovalo je 15 ekipa, a sudije su imale nimalo zahvalan zadatak da ocene najbitnije karakteristike svih uzoraka ribljeg paprikaša. Na kraju, nakon predaje uzoraka i bogate tombole za sve prisutne, odluka je donesena: treće mesto osvojila je ekipa „Jaz“, na drugom mestu je ekipa „Babuška“, dok je pobednik 15. po redu „Nus kupa“ ekipa „Šnajder“.

Vlasnik Kafane „Nus“, Nenad Kalezić, rekao je da dobre atmosfere nije manjkalo iako je bio manji broj ekipa kada se uporedi sa prošlom godinom. Takođe, istakao je da je ovo takmičenje pretrpelo veliki gubitak, imajući u vidu da među živima nije više Ivan Senji, jedan od organizatora ovog takmičenja. Ipak, kako je naglasio Kalezić, ovo takmičenje će živeti i ubuduće i to je najbolji način da se očuva uspomena na čoveka koji je bio veliko ime u ovoj oblasti:

„Iskreno da vam kažem, ja sam zadovoljan i sa ovolikim brojem ekipa. Atmosfera je fantastična, iako se termin poklapa sa mnogo većim događajem ovog tipa u Apatinu. Tradicija će i dalje da postoji i nadamo se većem broju ekipa dogodine. Puno mi je srce kada vidim da takmičenje i dalje živi, a ovogodišnje izdanje je i na neki način posveta mom velikom prijatelju Ivanu Senjiju koji je voleo „Nus“, druženje i dobru atmosferu, a bio je i veliki majstor kada je u pitanju pripremanje ribljeg paprikaša“.

Radovan Bulatović iz Kruščića bio je jedan od sudija na ovogodišnjem „Nus kupu“. Kada je reč o karakteristikama dobrog ribljeg paprikaša, Bulatović je rekao da je najbitnije uskladiti ukus, ribu kao glavni sastojak i začine, te da je većina ekipa ispunila taj najvažniji uslov:

„Najbitnija stvar je usklađivanje odnosa ribe, vode, paprike i luka. Ovde konkretno možemo videti paprikaše koji su lepi i koji definitivno imaju kvalitet, makar na prvi pogled. Gledajući krajnji bilans, pet uzoraka ima znatan kvalitet, a odnos ukusa i vizuelni kvalitet na kraju odlučuju pobednika“.