Konferenciju je organizovaloUdruženje„Heroine“ uz podršku Doma zdravlja Kula. Teme o kojima je bilo reči su prepoznavanje simptoma i lečenje štitaste žlezde i predijabetesa, disfunkcija štitaste žlezde, kvalitet života pacijenata sa disfunkcijom štitaste žlezde i predijabetesom, važnost ultrazvučnog pregleda, važnost preventivnih pregleda, uticaj bolesti, društva, porodice i reagovanje na vreme, kvalitet života pacijenta, kao i uticaj i preporuka ishrane. Među govornicima bili su internista dr Milan Šajin, endokrinolog dr Slađana Stoilović iz Doma zdravlja Novi Sad, dermatovenolog dr Vesna Tomić, direktorka Doma zdravlja Kula, psihijatar dr Branka Kovačević, nutricionista Ana Todorović i predsednik Udruženja ,,Krila u nama“, Bojana Jedoksić.
Marija Lakić, predsednica Udruženja „Heroine“ istakla je da prevencija predstavlja važnu stavku u očuvanju zdravlja, te da je informisanost o štitastoj žlezdi i predijabetesu polazna osnova u formiranju adekvatne kliničke slike:
„Naše udruženje postoji više od godinu dana i krenuli smo, pored nasilja koje je takođe postalo epidemija, da se bavimo i zdravstvenim problemima kod žena. Jako važna stavka je prevencija, a naša tema je štitasta žlezda i dijabetes. Do sada smo obišli četiri grada u Srbiji, a Kula je peti grad po redu i veliko hvala lokalnoj samoupravi i Domu zdravlja Kula na podršci. Ono što je važno da žene čuju, jer informisanost danas je najvažnija alatka kako bi mogli da delujemo, jeste činjenice o bolestima štitaste žlezde i kako da ih uočimo i šta tačno znači predijabetes. Eminentni lekari danas su imali prilike da održe jedan sjajan panel kako bi žene čule, uvažile i prenele dragocene informacije“.
Jedna od tema konferencije bila je uticaj i preporuka načina ishrane, a na tu temu je nutricionistkinja u Domu zdravlja Savski Venac rekla da hrana može da bude lek i pomoć u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa, ali i, sa druge strane, nezdrava i loša hrana isto tako može da bude okidač za nastanak navedenih oboljenja:
„Nama ishrana može biti lek i može da nam pomogne da ne dođe do razvoja prevashodno kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa koji su zaista u porastu, ali i sa druge strane hrana koja je loša i nezdrava može da bude okidač za nastanak tih oboljenja. Lekari, internisti, endokrinolozi i nutricionisti sve više svojim pacijentima skreću pažnju o značaju pravilne ishrane i koliko je opasno hraniti se nezdravo u smislu konzumiranja rafinisanih šećera, velikih količina masti, zatim ishrana van kuće i prekomerna ishrana i, samim tim, imati povišeni šećer, holesterol i krvni pritisak. Sva navedena oboljenja su u uskoj vezi sa načinom ishrane tako da će i u budućnosti prva i osnovna preventivna mera u očuvanju zdravlja biti pravilna ishrana, redovne kontrole, insistiranje na redovnoj fizičkoj aktivnosti, a krajnji cilj jeste poboljšanje aktuelne statističke slike koja nije dobra jer i dalje imamo uzlaznu putanju kada su u pitanju oboljenja koja su tema ove konferencije“.