Rubrika: Istorija

(VREMEPLOV) Kako je nastala proizvodnja ulja u Vrbasu

VRBAS – Suncokret, ta visoka, bujno razvijena jednogodišnja biljka iz čijeg se ploda, iz masnog jezgra dobija dragoceno ulje – ono ulje koje koristimo za jelo, ali i u industriji, vekovima se gajilo kao ukrasna biljka, raskošno obojena žuto, kao sunce… Otuda i ime – suncokret.

(FOTO) Kako su se razvijali Odžaci – Kratka lekcija iz istorije

ODŽACI – Prvi put se pominju 1557. ili 1558. godine kao naselje u Bačkoj, koje su osnovali Turci za vreme ratnih operacija u tadašnjoj južnoj Ugarskoj. Pretpostavke upućuju na to da se ovde i pre, negde oko 1522. godine, nalazilo selo Kemend koje se pominje u sastavu županije Bač i na izvestan način je preteča današnjeg naselja. Međutim, u urbanističkom smislu Odžaci su mlado kolonističko naselje.

Otrgnuto od zaborava: Kako je nastala BIBLIOTEKA u Savinom Selu

Otrgnuto od zaborava: Kako je nastala BIBLIOTEKA u Savinom Selu

SAVINO SELO – Potreba za knjigom nije bila slučajna, jer su misaonost i razboritost bili karakteristični za stanovništvo koje je sa sobom u kolektivnom biću i ličnoj svesti donelo legendu, živu priču “s kolena na koleno” i neobičnu stvaralačku imaginaciju kroz mit, sećanje i odjek herojskog od iskona. 

(FOTO) Fabrika armatura “Istra” Kula – Šta se proizvodilo u ZLATNA VREMENA bivše Jugoslavije

(FOTO) Fabrika armatura “Istra” Kula – Šta se proizvodilo u ZLATNA VREMENA bivše Jugoslavije

KULA – Nekada industrijski gigant, čije proizvode ste mogli pronaći u svakom kupatilu od Etiopije do Belgije, a danas propala fabrika, rasparčana i pokradena od čega su ostali samo zidovi. Šta je sve “Istra” proizvodila u zlatno doba 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, opisano je u knjizi “100 godina Fabrike armatura Istra Kula”.