Naslovna Ključne reči Kruščić

Ključna reč: Kruščić

Očišćeno 16500 kvadratnih metara divlje deponije u Kruščiću

Ministarstvo zaštite životne sredine početkom godine raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini, koji obuhvataju aktivnosti u vezi sa pružanjem podrške jedinicama lokalnih u sprečavanju nelegalnog deponovanja otpada i prevenciji nastajanja novih divljih deponija. Opština Kula je na ovom konkursu učestvovala sa projektom Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje deponija na teritoriji opštine Kula.

Besplatne udžbenike i školski pribor dobili prvaci u Kruščiću

Svečanost povodom prijema đaka prvaka u Osnovnoj školi „Veljko Vlahović“ u Kruščiću održana je prvim, pozdravnim, časom nastavnog osoblja, kao i podelom udžbenika i školskog pribora.

Sutra u Kruščiću Memorijalni turnir „Radisav Rabrenović“

Sedmi po redu Memorijalni turnir „Radisav Rabrenović“ održaće se u subotu, 13.avgusta, na igralištu Fudbalskog kluba „Mladost“ u Kruščiću. Na turniru učestvuju ekipe dečaka do 12 godina, a nastupaju novosadska „Vojvodina“, subotički „Spartak“ i „TSC“ iz Bačke Topole. Organizatori turnira su fudbalska menadžerska agencija „Inter Sport Friends“ i porodica Rabrenović, uz partnerstvo Zajednice Superlige Srbije. Otvaranje turnira je u 10 časova.

Urađena prva faza saniranja deponija u Kruščiću

Prva faza revitalizacije površina pod divljim deponijama urađena je na prostoru naseljenog mesta Kruščić. Naime, radnici JKP "Ruskom" odvezli su smeće i nasuli zemlju, te je sledeća faza ozelenjavanje prostora. Najveći deo deponija, ukupnog prostora 16500 kvadratnih metara, je sada saniran i doveden u pristojno stanje, čime je ovaj višegodišnji problem rešen. Pored ozelenjavanja, posao koji je preostao jeste postavljanje video nadzora. Projekat je realizovan zahvaljujući sufinansiranju Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Kula. Radove su obišli Nenad Vlahović iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Opštinske uprave i Miljana Rabrenović, sekretarka Mesne zajednice Kruščić i Biljana Kovačević, v.d. direktora JKP "Ruskom".

Počelo „Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću

„Crnogorsko kulturno ljeto“ počelo je juče u Kruščiću. Prvi dan programa obeležila je predstava „Lasice“, dramskog studija „Luča“. Organizatori ove manifestacije su Udruženje Crnogoraca Kruščića i Kulturno-umetničko društvo „Kruščić“. Miladin Čepić, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Kruščić“, istakao je da jedan ovakav događaj nosi sa sobom veoma veliku važnost, a takođe se i pohvalno izrazio kada je reč o saradnji sa institucijama Republike Crne Gore u Srbiji i sa opštinom Kula:

Sledeće nedelje počinje “Crnogorsko kulturno ljeto“ u Kruščiću

U organizaciji Kulturno- umetničkog društva ''Kruščić'' i Udruženja Crnogoraca Kruščića, a u suorganizaciji sa MZ Kruščić u četvrtak, 14.jula 2022. godine počeće ''Crnogorsko kulturno ljeto'' koje će trajati do subote, 16.jula 2022. godine. Prvi dan rezervisan je sa Dane crnogorskog teatra u okviru kojeg će Dramski studio ''Luča'' iz Kruščića sa početkom od 20 časova odigrati predstavu ''Lasice'' u režiji Dejana Cicmilovića.

Održano druženje književnika „Sećanje na Andriju“

U Kruščiću je, u organizaciji Zadužbine Bore Latinovića i Matice rusinske, održano druženje književnika pod nazivom „Sećanje na Andriju“, posvećeno preminulom pesniku Andriji Jankoviću.

Održana manifestacija “Dani sela dani žita“ u Kruščiću

Proteklog vikenda u Kruščiću je održana manifestacija „Dani sela – Dani žita“. Ovaj trodnevni događaj u petak su otvorili učenici OŠ ''Veljko Vlahović'' iz Kruščića predstavom ''Ružno pače''. Prvi dan manifestacije završen je žurkom na otvorenom uz nastup di džeja.

Sredinom juna „Dani sela, dani žita“ u Kruščiću

Tradicionalna manifestacija „Dani sela, dani žita“ počinje 10. juna u Kruščiću. Predviđeno je da program traje tri dana, a prvog dana održaće se premijera dečije predstave „Ružno pače“ u izvođenju učenika Osnovne škole „Veljko Vlahović“. Predstava počinje u 19 časova. Večernji deo programa rezervisan je za žurku na otvorenom, gde će nastupiti DJ Đala. U subotu,11. juna, predviđen je izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda koji počinje u 10 časova, a u podne će se održati sastanak predstavnika lokalne akcione grupe „Srce Bačke“ i predstavnika MZ Kruščić. Oficijelni deo programa počinje u 15 časova, a sat vremena kasnije, u 16 časova, biće poslužen ručak za sve prisutne. U 20 časova nastupiće istaknuti estradni umetnik Marko Bulat. Poslednjeg dana programa, u 13 časova, počinje takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša na obali kanala, kod igrališta FK „Mladost“. Prijave ekipa moguće su do 06. juna, a kotizacija iznosi 2500 dinara.

Dodeljena sredstva za očuvanje zemljišta i uklanjanje otpada

Opština Kula dobila je sredstva za očuvanje zemljišta i za adekvatno odlaganje nelegalnog otpada. Ispred opštine Kula ugovor je potpisao Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula. Rok za realizaciju projekta očuvanja i zaštite zemljišta je 1. novembar. Ukupan iznos sredstava u ove svrhe iznosi oko 3,8 miliona dinara. Od tog broja Ministarstvo zaštite životne sredine dotira blizu 3 miliona dinara, dok izdvojena sredstva opštine Kula iznose oko 750 hiljada dinara. Kada je reč o Ugovoru o prevenciji nelegalnog odlaganja otpada, rok za realizaciju je mesec dana, od 15. juna do 15. jula. U ove svrhe ukupno je predviđeno 5,5 miliona dinara, od čega Ministarstvo izdvaja 3,5 miliona dinara, a opština Kula 2 miliona dinara. Kada je o konkretnim projektima reč, predviđeno je uređivanje deponije u Kruščiću i izgradnja eko parka u Liparu, u okviru kojeg će se nalaziti dečije igralište.

Kruščić dobio prvu grupu celodnevnog boravka u vrtiću “Vrtuljak“

Sa kraja prošle godine lokalna samouprava najavila je proširenje kapaciteta vrtića ''Vrtuljak'' u Kruščiću. Danas su najmlađi žitelji, uzrasta od četiri i pet godina, ovog sela po prvi put krenuli u vrtić koji je poptuno adaptiran, renoviran i prilagođen za maštanje, igranje i spoznaju novih znanja.

Dečije igralište u Kruščiću prošireno i dograđeno novim mobilijarom

Još jedno novo igralište u Kuli danas će biti završeno, a za sutra je zakazano svečano otvaranje. Predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, danas je obišao radove i tim povodom je izjavio da je ovo samo jedno u nizu igrališta koje će Opština Kula izgraditi tokom ove godine. U Kruščiću je prošireno, tačnije dograđeno novo u sklopu već postojećeg igrališta. Ovo je sada jedno veliko igralište u samom centru Kruščića, te Miljanić dodaje da su praznici povodom Prvog maja pravo vreme za otvaranje jednog ovakvog igrališta.

Održana 53. zonska smotra dramskog stvaralaštva “Vinko Stupar“

U Crvenki je održana 53. zonska smotra dramskog stvaralaštva ''Vinko Stupar''. Na ovogodišnjoj smotri odigrano je šest predstava. U narednu selekciju plasirale su se predstave koji su izveli glumci amateri dramskog studija ''Luča'' iz Kruščića pod nazivom ''Lasice'', predstava ''Ožalošćena porodica'' koju je izvelo pozorište ''Stevan Sremac'' iz Crvenke i predstava krsturskog dramskog studija ''Art'' pod nazivom ''Krivica''.

75. opštinska smotra dramskog stvaralaštva

75. opštinska smotra dramskog stvaralaštva ''Velimir Sandić- Veljko'' biće održana od 25-30. marta 2022. godine. Pozorišne predstave biće odigrane u Domu Kulture u Sivcu sa početkom od 20 časova . Predstave će izvoditi dramske trupe iz Sivca, Kule, Ruskog Krstura, Kruščića i Crvenke. Domaćin i organizator ovogodišnje smotre su Kulturno prosvetna zajednica opštine Kula i Dom kulture Sivac, dok je pokrovitelj Opština Kula.

Održana 54. opštinska smotra recitovanja “Maksim Jeknić“

Sinoć je u Kruščiću održana 54. opštinska smotra recitovanja ''Maksim Jenić'' pod pokroviteljstvom i organizacijom Opštine Kula. U programu su učestvovali najbolji recitatori iz kulske opštine koji su osvojili plasmane na mesnim smotrama. Manifestaciju je otvorio predsednik Privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast da otvorio manifestaciju sa ovakvom tradicijom i kulturnim značajem koja se posle nekoliko godina održava ponovo u Kruščiću. On je poželeo recitatorima dobar plasman, a gostima dobrodošlicu.

Večeras Opštinska smotra recitatora u Kruščiću

54. po redu Opštinska smotra recitatora „Maksim Jeknić“ održaće se danas u Kruščiću. Smotra se održava u Domu kulture u Kruščiću, sa početkom u 18 časova. Selektor smotre je Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok je specijalni gost ove manifestacije književnik Veselin Milićević. Organizator i pokrovitelj Opštinske smotre recitatora „Maksim Jeknić“ je Opština Kula.

Poslovni adresar