Opština Kula pozitivan primer uštede toplotne i električne energije

Na osnovu preporuka Ministarstva rudarstva i energetike, a u cilju uštede električne i toplotne energije, opština Kula je preduzela konkretne korake na tom polju.

Prijava poljoprivrednih gazdinstava u par klikova od 2023.

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje ovog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu.

Sve što treba da znate ukoliko planirate selidbu firme

Svako ko je ikada menjao adresu stanovanja zna koliko je selidba stresna.

Održana druga sednica Saveta za rodnu ravnopravnost i ostvarivanje jednakih mogućnosti opštine Kula

Savet za rodnu ravnopravnost i ostvarivanje jednakih mogućnosti opštine Kula održao je drugu sednicu kojom je predsedavala predsednica Saveta Zorica Ačanski-Omerović.

JVP “Vode Vojvodine”: Melioracije najveći problem u vodoprivredi pokrajine

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu održan je naučno-stručni skup „Melioracije – ključni problemi vodoprivrede u AP Vojvodini“. Debatovalo se na temu osnovnih prirodnih resursa – vode i zemljišta, odvodnjavanja i navodnjavanja u najširem smislu, monitoringa kvaliteta vode i zaštite od voda.

Pšenica neujednačeno niče, ratari je štite insekticidima

Hlebno zrno jesenas je posejano na više od 725.000 hektara, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na prošlu godinu. Zbog isušivanja površinskog sloja zemljišta pšenica neujednačeno niče na parcelama. Uz to, gotovo u svim regionima u zemlji pojavile su se lisne vaši i cikade, pa su mnogi proizvođači morali da zaštite biljke insekticidima, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

Đaković: Agrarni budžet u 2023. godini 79,7 milijardi dinara

Predlogom budžeta za 2023. godinu Vlada Srbije planirala je ukupno 79,7 milijardi dinara za agrar, što znači da se za poljoprivredu u narednoj godini planira 4,32 odsto ukupnih prihoda i primanja državne kase. Iako je novim agrarnim budžetom planirano milijardu dinara više nego rebalansom na kraju ove godine mogla bi se očekivati i dodatna sredstva ukoliko bude rebalansa budžeta kao što je to bilo ove godine kada su izdvojena značajna sredstva.

Iz bačkoplanačke “Majevice” u 2023. godini kreće linijska proizvodnja domaćeg traktora

Preduzeće „Majevica” iz Bačke Palanke od početka godine zaposlila je novih 70 radnika i proširila proizvodnju tako da sada izvozi u 40 zemalja širom sveta. Od naredne godine u ovoj fabrici očekuje se linijska proizvodnja jedinog domaćeg traktora u Srbiji.

Izložba “Ogledalo duše” – Svetskog dana invalida i osoba sa posebnim potrebama

U četvrtak,1. decembra 2022. godine, sa početkom u 12 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli po osmi put biće otvorena humanitarno- prodajna izložba radova “Ogledalo duše” povodom 3. decembra Svetskog dana invalida i osoba sa posebnim potrebama.

Hajducima 2 zlata na Kupu Srbije!

U nedelju (27.11.2022.) u Čačku je održan Kup Srbije za pionire i nade u disciplini borbe, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Karate klub "Hajduk" je nastupio sa čak 21 pojedincem i 2 ekipe i postignuti su sjajni rezultati. Osvojeno je ukupno 11 medalja od čega 2 zlatne, 1 srebrna i 8 bronazanih što je bilo dovoljno da budemo svrstani među najuspešnije klubove u državi.

Raspisan Konkurs za najkreativniju prazničnu čestitku

Društvo učitelja opštine Kula raspisalo je Konkurs za vaspitače, učitelje i nastavnike osnovnih škola i njihove učenike, za najkreativnije dizajniranu novogodišnju ili božićnu čestitku. Na konkursu mogu da učestvuju vaspitači, učitelji i nastavnici predmetne nastave od 5. do 8. razreda, sa jednom ličnom, autorskom čestitkom i sa najviše 3 učeničke.

Održano književno veče u „Stazama“

Udruženje književnih i likovnih stvaralaca „Staze“ bilo je domaćin književne večeri, u okviru koje su svoje stvaralaštvo, pored domaćina, predstavili i članovi Književnog umetničkog kluba „Pero amatera“ iz Bečeja. Dragan Savić, predsednik „Pera amatera“ istakao je da je uvek zadovoljstvo doći, među prijatelje, u Kulu i da je ovo nastavak jedne uspešne i obostrano srdačne saradnje sa „Stazama“:

Sedmodnevni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha

Monitoring kvaliteta vazduha u opštini vrši se u skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Kula u 2021 i 2022. godini na koji je opština Kula dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine.

Skriveni biseri Crne Gore koji nisu na moru

Iako je svima prva asocijacija na Crnu Goru letovanje, istina je da ona ima mnogo više od toga da ponudi.

“Publikum“ dokazao da pozorište stanuje u Kulturnom centru u Kuli

Na inicijativu direktora Kulturnog centra Kula i predsednika opštine Kula prošle godine iznedren je prvi festival profesionalnih pozorišta ''Publikum''. Ovaj festival poklon je kulskoj publici za više decenijsku vernost i upravo otud i sam naziv, ali i ideja da pobednika biraju upravo gledaoci.

Obeleženo 76 godina od kolonizacije naroda iz Crne Gore u Kulu

Tradicionalno, šestu godinu zaredom, zadnje subote u novembru, održana je prigodna svečanost povodom obeležavanja godišnjice kolonizacije naroda iz Crne Gore u Kulu. Mesto obeležavanja je ostalo isto, spomen soba koja se nalazi unutar firme „Žito Media“, a kulturno-umetnički deo programa održan je ispred vagona koji je svojevrsni simbol kolonizacije.

Poslovni adresar