SIVAC – dečija predstava „Santijago od mora“

U četvrtak 2. februara 2023. sa početkom u 18 časova "Mašino pozorište" iz Beograda, odigraće dečiju predstavu "Santijago od mora". Karte po ceni od 300 dinara možete kupiti neposredno pred početak predstave.

Glumci pozorišta “Stevan Sremac” premijerno izvode predstavu “Kralj umire”

Premijera predstave “Kralj umire” u režiji Radoja Čupića održaće se u subotu, 28. januara 2023. godine sa početkom od 20 časova u Domu kulture Crvenka. Publici će se premijernim izvođenjem predstaviti sjajni glumci pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke.

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji

U sali Doma kulture u Ruskom Krsturu svečanom akademijom obeležen je Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji. Akademija je počela intoniranjem himne Republike Srbije i svečane pesme Rusina u Srbiji, „Braća Rusini“, nakon čega su se prisutnima obratili predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Joakim Rac.

Održana promocija knjige „Naše gajde“ u sivačkom Domu kulture

Red muzike, red anegdota, red književnosti. Tako bi se, u jednoj rečenici, mogla opisati promocija knjige „Naše gajde“, autora Maksima Mudrinića, koja je održana u Plavoj sali Doma kulture u Sivcu.

KUD „Ivan Senjuk“ i RKUD „Havrijil Kostelnik“ održali Božićni koncert

Sedmog dana, prvog meseca tekuće 2023 godine na Božić – na najradosniji hrišćanski praznik Roždestva Gospoda našeg Isusa Hrista, u crkvi svetog sveštenomučenika Josafata održala se liturgija koju je služio o. jeromonah Platon (Miroslav) Salak, ČSVV. Nakon liturgije održao se Božićni koncert u nešto drugačijem obliku, jer posle dugog niza godina zajedno su nastupili amateri i članovi Kulturno umetničkog društva „Ivan Senjuk“ i „Havrijil Kostelnik“ iz Kule. Takođe u programu su učešće uzela i deca – đaci koji u osnovnim školama „Isa Bajić“ i Petefi brigada“ pohađaju nastavu ukrajinski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Održan 2. Festival ukrajinskih božićnih pesama (kolяdi) u Sremskoj Mitrovicia

Roždestvo Gospodnje – najradosniji hrišćanski praznik. U nedelju, 8. januara 2023. godine u Grkokatoličkoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, Sremska Mitrovica, održao se Drugi festivala ukrajinskih božićnih pesama (KOLЯDI).

Čvarak fest početkom februara u Sivcu

Čvarak fest, ove godine održaće se 4. februara u Sivcu. Organizatori festivala su Opština Kula, Turistička organizacija Kula i MZ Sivac.

SIVAC – Promocija knjige „Naše gajde“

U subotu 14.1. u Plavoj sali Doma kulture, biće održana, kako i sam autor knjige Maksim Mudrinić kaže-neobična promocija, ali sasvim sigurno sjajne knjige "Naše gajde". Početak promocije je u 19 časova. Čekamo Vas!

Održana Božićna trka u Kuli: preko 130 finišera

Drugog dana Božića u Kuli je održana treća po redu Božićna trka na 5 kilometara. Trčalo se dva puta po dva i po kilometra na putu ka Savinom selu, a trku je završilo 139 takmičara. Kada su u pitanju oni najuspešniji, bilans je sledeći: u muškoj konkurenciji najuspešniji je bio Miloš Đurđević sa rezultatom 16 minuta i 33 sekunde, drugo mesto osvojio je Bojan Miljević sa rezultatom 17 minuta i 4 sekunde, dok je trećeplasirani bio Miloš Dajević, koji je pet kilometara istrčao za 17 minuta i 06 sekundi. U ženskoj konkurenciji prvo mesto osvojila je Branislava Stepanov sa rezultatom 20 minuta i 32 sekunde, drugoplasirana je Vanja Kovačević sa rezultatom 20 minuta i 54 sekunde, koja je ujedno i najbolje plasirana Kuljanka, dok je treće mesto pripalo Jeleni Čortan, koja je trku istrčala za 22 minuta i 21 sekundu. Najbolje plasirani Kuljanin je Mikloš Bruner, koji je u ukupnom plasmanu zauzeo peto mesto, sa rezultatom 18 minuta i 18 sekundi. Važno je istaći i to da je u okviru trke bila zastupljena revijalna dečija trka, u kojoj je učešće uzelo tridesetak dece.

„Božićna čarolija“ oduševila najmlađe sugrađane

Prva po redu manifestacija za decu prazničnog karaktera, „Božićna čarolija“ održana je na platou ispred Pošte u centru Kule. Raznovrstan program, pun lepih iznenađenja, izmamio je osmehe na licima najmlađih Kuljana i Kuljanki.

Božićna čarolija 5. januara u Kuli

U četvrtak, 5. januara sa početkom od 16 časova na plato isped Pošte u Kuli održaće se prava bajkovita manifestacija namenjena deci. Pored raznovrsnog programa za najmlađe posetioce pripremljena su i mnogobrojna iznenađenja. Organizatori poručuju: “ Dođite da se družimo na manifestaciji punoj iznenađenja „Božićno darivanje“ koja veliča ljubav i darivanje uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.”

„Crnogorsko veče“ obeleženo u Kuli

Tradicionalna manifestacija „Crnogorsko veče“ održana je proteklog vikenda u sali Kulturnog centra u Kuli. Program je počeo zdravicom Božidara-Boška Miljanića, a u okviru programa nastupili su guslari, pesnici i muzičari. U okviru muzičkog dela programa nastupili su Miloje Bubanja, Branka Šćepanović i Nina Šipčić, a nakon kulturno umetničkog dela programa održana je svečana večera u restoranu „Kod Ćira“. Osim građana Kule, bili su prisutni i građani iz ostalih naseljenih mesta opštine Kula, kao i iz mnogih drugih mesta Srbije. Takođe, bili su prisutni i predstavnici udruženja Crnogoraca iz mesta gde živi crnogorski živalj, predstavnici Generalnog Konzulata Crne Gore u Srbiji i predstavnici Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine. Organizator Crnogorske večeri je Udruženje Crnogoraca opštine Kula, uz pokroviteljstvo Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vlade Crne Gore, a sufinansijer manifestacije je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Božićni vašar u petak u OŠ „Petefi brigada“

Učenici odeljenja 8-3, osnovne škole „Petefi brigada“, organizuju u holu škole Božićni vašar humanitarnog karaktera. U petak, 23.decembra, od 10 do 13 časova, posetioci će imati priliku da kupe rukotvorine i medenjake, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe, tačnije za lečenje Maše Pleskonjić i Marka Bubonje. Učenici apeluju na građane da se odazovu akciji, jer samo slogom i zajedništvom može se doći do krajnjeg cilja, a to je ozdravljenje. Takođe, pored ovakvih i sličnih akcija, svako može da doprinese ovim borbama za zdravlje, a to je slanjem SMS poruke sadržine 1230 na broj 3030 za Mašu Pleskonjić i slanjem poruke sadržine 1377 na broj 3030 za Marka Bubonju.

Dodela nagrada likovnog i literarnog konkursa

Narodna biblioteka Kula i ove godine je u septembru tradicionalno u okviru ''Meseca knjige'' raspisala likovni i literarni konkurs. Svečana dodela nagrada ovih konkursa održaće se 22. decembra 2022. godine u pozorišnoj sali Kulturnog centra Kula sa početkom od 18 časova.

U nedelju Crnogorsko veče u Kuli

Kulturni centar u Kuli će u nedelju, 25. decembra, biti domaćin manifestacije Crnogorsko veče. Program počinje u 19 časova, a, u okviru bogatog kulturno-umetničkog programa, nastupiće zdravičar, guslari i glumci. Ulaz je slobodan.

VRBAS – Izložba Sedmi šapat grupe Iskorak

Pozivamo vas na otvaranje izložbe mozaika pod nazivom Sedmi šapat grupe Iskorak,iz Beograda,u utorak 20. decembra 2022.godine sa početkom u 19h u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa.

Poslovni adresar