Potpisana četiri nova ugovora za kuću na selu

U prostorijama Ministarstva za brigu o selu danas je potpisano još četiri ugovora za kupovinu kuće na selu. Kuću na poklon u seoskim sredinama opštine Kula dobili su bračni parovi: Stanka Končar i Slobodan Končar iz Crvenke, Gordana Ćosić i Rade Ćosić iz Kule, koji su odlučili da kupe kuću u Ruskom Krsturu, kao i mladi poljoprivrednik Miroslav Čizmar iz Ruskog Krstura i Ana Marčetić iz Lipara samohrani roditelj.

JKP “Vode Vojvodine”: Revitalizacija deonice Velikog bačkog kanala kod Sombora

JKP “Vode Vojvodine” krenulo je krajem septembra sa revitalizacijom Velikog bačkog kanala kod Sombora. Radovi obuhvataju deonicu od 820 metara, uzvodno od Apatinskog mosta. Odvijaju se na suprotnoj obali od poznatog somborskog Štranda, koji je napravljen tako da se voda iz kanala koristi za kupanje.

“Sunoko”: Krenulo ugovaranje 30.000 hektara repe za 2022 godinu

Na repištima u Vojvodini u toku je kampanja vađenja i prerade šećerne repe koja je posejana, na oko 38.000 hiljada hektara. Nakon kišnog perioda zemljište se u dobrom delu prosušilo tako da je poljoprivrednicima vađenje repe trenutno znatno olakšano.

Stručnim službama u pokrajini 10 miliona dinara za analize poljoprivrednog zemljišta

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je javni poziv za poljoprivredne stručne službe s teritorije AP Vojvodine za obavljanje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta. Realizacija zemljišta u državnom vlasništvu finansiraće se u celosti iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za šta su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara dinara.

SOMBOR – UHAPŠEN zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru uhapsili su M. Š. (1968) iz Sombora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kakvo nas vreme čeka narednih dana?

Ovu nedelju započinjemo sunčanim danima. Očekuju nas najviše dnevne temperature od 17 do 23 stepeni.

PRODUKTNA BERZA: Cena mineralnog đubriva zasenila žitarice

Ukupan prošlonedeljni promet na novosadskoj Produktnoj berzi bio je 6.790 tona robe čija finansijska vrednost je iznosila 321.425.200,00 dinara.

Kula u znaku bundeve, manifestacija oduševila posetioce

Uz bogat program eko radionice, degustacije, zabavne igrice za najmlađe, uz muziku lokalnih bendova i još mnogo iznenađenja Udruženje žena "Eko Kula" i Turistička organizacija opštine Kula obradovali su i ove godine posetioce manifestacije Dani bundeve koja se po 7. put danas održava u Kuli.

Ministarstvo poljoprivrede: U vinski sektor uloženo 14 miliona evra

Vinski sektor je strateški važan za Srbiju, a to pokazuju i podsticaji od 14 miliona evra koji su realizovani u ovoj oblasti u poslednjih godinu dana, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević na konferenciji povodom obeležavanja šestog Međunarodnog Dana prokupca u Prokupcu.

Rukotvorine sa geografskim poreklom dobijaju kolektivni žig Etno mreže

Dva proizvoda sa geografskom oznakom, pirotski ćilim i tekeriški peškir, kao i – pustovana lopta rađena ručnim valjanjem životinjske dlake i tkana prostirka, tradicionalne su rukotvorine iz Srbije koje će uskoro dobiti kolektivni žig Etno mreže naše zemlje, kojim će se potvrditi njihov kvalitet. U mnoštvu kopija i falsifikata ovaj žig će biti garancija da su ovi proizvodi dobijeni ručnim tkanjem članica Etno mreže Srbije.

Poruke “Dana jabuke” u Rumi: Samo udruženi voćari mogu opstati na tržištu

Savremeno tržište zahteva sve tešnje grupisanje proizvođača, povećanje kvaliteta, uvođenje standarda kao i veće ulaganje u tretiranje plodova nakon berbe, sortiranje, pakovanje, brendiranje, marketing i promociju. Zbog toga je lakše ako se udruže, poruka je sa ovogodišnjih “Dana Jabuke” u Rumi.

Specijalni rezervat “Carska bara” predat na upravljanje gradu Zrenjaninu

Specijalni rezervat “Carska bara”, odlukom Vlade Srbije, dat je na upravljanje gradu Zrenjaninu. Do promene staratelja rezervata došlo je nakon što je “Mirotin grupa” iz Vrbasa, vlasnik Ribarskog gazdinstva “Ečka” i hotela “Sibila”, prodala svoju celokupnu imovinu kompaniji “Matijević”. Time je faktički prestalo njihovo upravljanje Specijalnim rezervatom prirode “Carska bara” koje je pod zaštitom države.

Kampanja u Fabrici šećera “Crvenka”: Prinos repe 55 tona po hektaru

Kampanja vađenje i prerada slatkog korena na vojvođanskim repištima u punom je jeku. Ukupno pod repom je zasejano 36.000 hektara. I pored izuzetno nepovoljnih klimatskih uslova tokom vegetacije, ratari u Bačkoj zadovoljni su sa prinosima i kvalitetom slatkog korena.

ZZ ”Mladenova Krajina“ iz Česterega prodaje zemlju zbog dugova

Zemljoradnička zadruga ”Mladenova Krajina“ iz Česterega raspisala je oglas za prodaju poljoprivrednog zemljišta putem licitacije. Na prodaju je ponuđeno oko 68 hektara njiva četvrte i pete klase, u katastarskoj opštini Čestereg, po početnoj ceni od 10.000 evra po hektaru. Ponude se primaju još danas (15. oktobra) kada će se otvoriti svi prispeli zahtevi potencijalnih kupaca.

Počeli radovi na rekonstrukciji poda u crvenačkoj hali

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji hale “Slobodan Čile Mišković” u Crvenki, koji su započeti rekonstrukcijom krova, nastavljeni obnavljanjem LED rasvete u hali i postavljanjem nove stolarije, nastavljeni su danas postavljanjem novog poda.

Održana prezentacija Projekta „Aktivna inkluzija i stanovanje ugroženih grupa građana“

Predstavnici opštine Kula, koji su na osnovu odobrenog programa za Aktivnu inkluziju i stanovanje ugroženih grupa građana koji se sprovodi u okviru projekta „Aktivni inkluzivni servis Kula“ (AktIS Kula), koji finansira Evropska unija u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) kao implementacionim partnerom i tim za implementaciju projekta održali su prezentacija Projekta „Aktivna inkluzija i stanovanje ugroženih grupa građana“ zainteresovanim građanima.

Poslovni adresar