Registar proizvođača lekovotog bilja u Vojvodini do kraja godine

Proizvodnja lekovitog bilja je veoma isplativa, ali nedovoljna s obzirom na tražnju kako na domaćem tako i inostranom tržištu.

Vlada Srbije izdvojila 43 miliona dinara za “Miholjske susrete sela”

Na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela”. Manifetacija se može organizovati oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanju sportskih takmičenja, promovisanju očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti.

Grad Novi Sad kupovinom preparata “Herba strip” pomogao pčelarima

Grad Novi Sad je i ove godine izdvojio je 8,5 miliona dinara za podršku programskim aktivnostima poljoprivrednim udruženjima.

Sremska Mitrovica poljoprivredncima subvenciniše premije osigiranja do 20 odsto

Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice raspisala je konkurs za podsticaje za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada i životinja u ovoj godini. Sredstva su namenjena za subvencionisanje dela plaćene premije osiguranja za ratarske, povrtarsjke voćarke kulture kao i vinove loze i umatičenih životinja.

Garancijski fond Vojvodine garantuje za kredite za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu

Garancijski fond Vojvodine otvorio je konkurs za izdavanje garancija za lakši pristup kreditnim linijama banaka za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme. Garancija se, u odnosu na tržišne, daje pod povoljnijim uslovima, a namenjena je za kreditiranje, privrednim društvima (mikro, malim i srednjim), preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Produktna berza: Cene žitarica miriju

Protekla nedelja na Produktnoj berzi u Novom Sadu donela pad prometa koji je količinski iznosio 1.885 tona, u vrednosti 62 milioona dinara. Statistički posmatrano, promet je manji za 42,3, a vrednosni za 36,2 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Na području Srbije visoke temperature, na snazi crveni meteo-alarm

Danas se očekuje najtopliji dan u vrelom talasu. Najniža temperatura od 17 do 24, a najviša u većini krajeva od 36 do 42 stepena. Na snazi crveni meteo-alarm.

Opština Kula uložila ove godine 10 miliona dinara u lokalnu putnu mrežu

Asfaltiranjem kolovoza u ulicama Irine Provči u Ruskom Krsturu, Radnoti Mikloša u Kuli i Sime Šolaje u Crvenki ovogodišnje planirano ulaganje u putnu privredu u kulskoj opštini biće završeno, rekao je Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula prilikom obilaska radova na sanaciji puta u Ulici Irine Provči u Ruskom Krsturu.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević u radnoj poseti Kuli

Doktor Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, sa saradnicima: zamenikom pokrajinskog sekretara Palimirom Totom i pomoćnikom za turizam Milanom Jarićem, posetio je danas opštinu Kula. U pratnji domaćina, predsednika opštine Damjana Miljanića i njegovih saradnika prva stanica današnje posete bilo je privatno preduzeće „Limar Mandić“, nakon čega su posetili kulski rasadnik „Seveplant“ u kojem ih je zamenik direktora Nenad Purić upoznao sa radom ovog rasadnika koji je izvozno orijentisan, jer više od 85 odsto proizvedenih sadnica se izveze.

RHMZ: Upozorenje na veoma visoke temperature

Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) izdao je jutros upozorenje na veoma visoke temperature do kraja nedelje.

Ministartstvo poljoprivrede i stočari traže rešenje za skupu stočnu hranu

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđeno je da se resorni ministar Branislav Nedimović sastao sa predstavnicima proizvođača mleka u cilju prevazilaženja problema sa stočnom hranom. Ona je, kao što je poznato, poslednjih šest-sedam meseci, usled naglog skoka cene kukuruza i soje, znatno poskupela što je stočarima otežalo poslovanje.

Pokrajnska vlada nastavlja da ulaže u izgradnju lokalnih puteva

Pokrajinska vlada će u ovoj i narednoj godini završiti izgradnju više od 21 kilometar lokalnih puteva u Zapadnobačkom okrugu što će stanovnicima Apatina, ali i Sombora i Kule omogućiti bolje povezivanje i veću bezbednost u saobraćaju, objavio je na svom Instagram nalogu predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković posetila kompaniju „Sigma“

Predstavnici Ministarstva privrede, na čelu sa ministarkom Anđelkom Atanasković i predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, posetili su danas kompaniju „Sigma“ doo Kula, gde je nakon obilaska proizvodnog pogona u Crvenki, upriličen radni sastanak kojem je prisustvovao i Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

Vojvođanski povrtari preradom paradajza ostvaruju zaradu

Dok leskovački proizvođači pardajza imaju veliki problem sa plasmanom i cenom na pijacamu u Vojvodini “rajsko povrće” u ovom momentu košta 50 dinara za kilogram. To nije cena koja pokriva troškove proizvodnje, ali veći proizvođači preradom pokušavaju da nadoknade štetu.

Poseta predstavnika Delegacije EU centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Vrbas-Kula

Predstavnici Delegacije EU na čelu sa gospođom Ingrid Sager, predstavnici Ministarstva životne sredine i Ministarstva za EU integracije imali su juče zajednički radni sastanak sa čelnicima opština Kula i Vrbas, a tema sastanka je bila upravljanje centralnim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije, a čiji su osnivači ove dve opštine.

Suša prepolovila rod pasulja u Banatu

Ravni Topolovac, u žitiškoj opštini, važi za selo gde se pasulj najviše uzgaja, ne samo u Banatu, već i u pokrajini. Ovog leta teško je stradao od suše, pa ga većina proizvođača ovih dana preorava.

Poslovni adresar