Vesti iz opštine Vrbas

Pogledaj sve kratke vesti
21.09.2019. - Odeljenje za decu i mlade Narodne biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu raspisalo je Jesenji literarni i likovni konkurs za sve učenike osnovnih i srednjih škola vrbaske opštine. - PROČITAJ CELU VEST
21.09.2019. - Akademska slikarka iz Pirota Maja Stojanović predstaviće svoje slike i crteže pred vrbaskom publikom. Otvaranje izložbe zakazano je za utorak 24. septembar u 19:00 sati. - PROČITAJ CELU VEST
21.09.2019. - Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, Crveni krst Vrbas svake godine organizuje akciju pod nazivom "Sunčana jesen života", gde se pored ostalih aktivnosti raspisuje i nagradni konkurs za likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola i dece u predškolskoj ustanovi. - PROČITAJ CELU VEST
20.09.2019. - Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Vrbas organizuju 20, 21. I 22. septembra 41. Festival folklornih tradicija Vojvodine, najveću folklornu manifestaciju u pokrajini. - PROČITAJ CELU VEST
20.09.2019. - Patron Eparhije bačke, Čudo Svetog Arhangela Mihaila u Honi, proslavljen je 19. septembra u Vrbasu. Svetu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg služio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. - PROČITAJ CELU VEST

Mali oglasi - Opština Vrbas

Pogledaj sve oglase

Servisne informacije

Vesti iz Vrbasa

Otvori sve

Jesenji literarni i likovni konkurs vrbaske biblioteke posvećen Milutinu Milankoviću

VRBAS - Odeljenje za decu i mlade Narodne biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu raspisalo je Jesenji literarni i likovni konkurs za sve učenike osnovnih i srednjih škola vrbaske opštine.

Izložba slika Maje Stojanović od utorka u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa

VRBAS - Akademska slikarka iz Pirota Maja Stojanović predstaviće svoje slike i crteže pred vrbaskom publikom. Otvaranje izložbe zakazano je za utorak 24. septembar u 19:00 sati.

Crveni krst Vrbas raspisao likovno-literarni konkurs “Sunčana jesen života”

VRBAS - Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, Crveni krst Vrbas svake godine organizuje akciju pod nazivom "Sunčana jesen života", gde se pored ostalih aktivnosti raspisuje i nagradni konkurs za likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola i dece u predškolskoj ustanovi.

Vesti iz Zmajeva

Otvori sve

PFL Subotica: Odlična igra Obilića iz Zmajeva, Bačkopoljci igrali nerešeno u Njegoševu

PFL Subotica - Fudbalski klubovi Područne fudbalske lige Subotica sastali su se za vikend kako bi odigrali peto kolo.

U Zmajevu završen turnir u basketu, pobedu odnela ekipa Armagedon iz Novog Sada

ZMAJEVO - Na terenima Sportskog centra u Zmajevu je od 30. avgusta do 1. septembra održan turnir u basketu 3 na 3, u organizaciji SU "Zmajevo 21213" i Mesne zajednice Zmajevo.

Prijavite se na turnir u basketu “Zmajevo 2019”

ZMAJEVO - Za ovo leto se slobodno može reći da su ga obeležili turniri, a ukoliko volite basket, kao i da se nadmećete na jednom ovakvom sportskom takmičenju, na samom kraju sezone moći ćete da se borite za jednu od prve tri nagrade.

Vesti iz Kucure

Otvori sve

PFL Subotica: Odlična igra Obilića iz Zmajeva, Bačkopoljci igrali nerešeno u Njegoševu

PFL Subotica - Fudbalski klubovi Područne fudbalske lige Subotica sastali su se za vikend kako bi odigrali peto kolo.

Kucurani u utorak mogu besplatno da provere nivo šećera u krvi

KUCURA - Besplatna akcija merenja šećera u krvi održaće se u utorak 10. septembra, u periodu od 09:00 do 11:00 časova, u prostorijama apoteke u Kucuri.

PFL Subotica: Poraz Iskre u Lovćencu, Bačkopoljci trijumfovali kod kuće

Proteklog vikenda su odigrane utakmice 4. kola PFL Subotica u kojoj su se takmičili klubovi iz Kucure, Zmajeva, Bačkog Dobrog Polja i Ravnog sela.

Vesti iz B. D. Polja

Otvori sve

PFL Subotica: Odlična igra Obilića iz Zmajeva, Bačkopoljci igrali nerešeno u Njegoševu

PFL Subotica - Fudbalski klubovi Područne fudbalske lige Subotica sastali su se za vikend kako bi odigrali peto kolo.

PFL Subotica: Poraz Iskre u Lovćencu, Bačkopoljci trijumfovali kod kuće

Proteklog vikenda su odigrane utakmice 4. kola PFL Subotica u kojoj su se takmičili klubovi iz Kucure, Zmajeva, Bačkog Dobrog Polja i Ravnog sela.

U petak akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zmajevu, Ravnom Selu i Bačkom Dobrom Polju

ZMAJEVO / RAVNO SELO / BAČKO DOBRO POLJE - Akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u petak 23. avgusta u tri naseljena mesta opštine Vrbas.

Vesti iz Savinog Sela

Otvori sve

Poraz Budućnosti na domaćem terenu u Savinom Selu, Eđšeg iz Malog Iđoša ostvario ubedljivu...

Proteklog vikenda je odigrana utakmica 2. kola MFL Bačka Topola - Mali Iđoš - Vrbas - Bečej - Srbobran. Budućnost iz Savinog Sela je u nedostatku sportske sreće na domaćem terenu izgubio od kluba Tomislavci.

Jesenji bazar 22. septembra u Savinom Selu

SAVINO SELO - U centru Savinog Sela će se 22. septembra s početkom u 14:00 časova, održati Jesenji bazar, najavila je Turistička organizacija opštine Vrbas.

Pobeda Budućnosti iz Savinog Sela na gostujućem terenu u Srbobranu

U nedelju, 8. septembra je odigrana utakmica 1. kola MFL Bačka Topola - Mali Iđoš - Vrbas - Bečej - Srbobran u kojoj je ubedljivu pobedu odneo Fudbalski klub Budućnost iz Savinog sela.

Vesti iz Ravnog Sela

Otvori sve

Stanislava iz Ravnog Sela ugostila nenajavljenog predsednika Vučića

RAVNO SELO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nenajavljeno posetio porodicu Bogdanović, vlasnike etno sela "Srna" kod Knjaževca, gde su ga ugostili Stanislava iz Ravnog Sela i Radivoje rodom iz Islama Grčkog iz Krajine.

PFL Subotica: Odlična igra Obilića iz Zmajeva, Bačkopoljci igrali nerešeno u Njegoševu

PFL Subotica - Fudbalski klubovi Područne fudbalske lige Subotica sastali su se za vikend kako bi odigrali peto kolo.

Proleter iz Ravnog Sela izgubio u gostima, Iskra iz Kucure pobedila na domaćem terenu

Iza nas je treće kolo Područne fudbalske lige Subotica, u kojoj se između ostalih, takmiče Iskra iz Kucure, Obilić iz Zmajeva, Sutjeska iz Bačkog Dobro Polja i Proleter iz Ravnog Sela.

Osnovno o opštini Vrbas

Opština Vrbas je opština u Republici Srbiji. Nalazi se u AP Vojvodini i spada u Južnobački okrug. Centar opštine je grad Vrbas. Opština Vrbas se sastoji od 7 naselja (Vrbas, Kucura, Zmajevo, Bačko Dobro Polje, Savino selo, Kosančić i Ravno selo). Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u opštini Vrbas živi 42.092 stanovnika. U periodu od 1983. do 1992. godine Vrbas je nosio naziv Titov Vrbas u čast predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Donošenjem Zakona o teritorijalnoj podeli Srbije vraćen mu je stari naziv.

Za godinu osnivanja Vrbasa uzima 1213. kao sedište poseda dvojice plemića pod nazivom „Orbaspalotaja“. Prema pisanim izvorima ovde je uglavnom živelo slovensko stanovništvo, Srbi, koji su u više navrata zbog poplava, ratova ili bolesti napuštali naselje. Godine 1720. nastupaju ogromne etičke promene, Srbi se sele u Rusiju i Banat, a počinje kolonizacija Nemaca, Rusina i Mađara na ove prostore.

Prva privremena bolnica formirana je u sklopu izgradnje Velikog Bačkog kanala 1794/95. godine. Zahvaljujući prokopavanju kanala i izgradnji pruge Pešta-Subotica-Novi Sad u XIX veku, Vrbas je izrastao u industrijsko-zanatski trgovinski centar.

Povoljan geografski položaj i migracije omogućili su da se na teritoriji Vrbasa jave rani oblici prosvetnog života. Srpska crkvena osnovna škola je otvorena 1735. godine, narodna osnovna škola je otvorena 1790. godine, a 1765. godine se otvara narodna osnovna škola. Ubrzo zatim otvaraju se jevrejska, nemačka, državna mešovita škola, a gimnazija “Žarko Zrenjanin” se osniva 1809. godine. U Vrbasu se prvi lekari pominju 1842. godine, a prve apoteke su otvorene 1861.godine.

20.oktobra 1944. godine Vrbas se oslobađa od fašizma. Ubrzo stižu kolone stanovništva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i kao kolonisti ostaju da žive u Vrbasu.

Narodna biblioteka “Danilo Kiš” osnovana je 1962. godine sa sedam odeljenja, dva u Vrbasu i po jedno u okolnim opštinama. Poseduje oko 103.000 knjiga, učestvuje u većini kulturnih manifestacija opštine. Dom kulture “Vrbas” osnovan je 1968. godine, u okviru njega radi i bioskop “Jugoslavija”.
Od 1969. godine u Vrbasu se održava Festival poezije mladih, najstariji pesnički festival u regionu.

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem se bavi predškolska ustanova “Boško Buha” sa sedištem u Vrbasu i svoju delatnost obavlja u 12 objekata u Vrbasu i u pet naseljenih mesta opštine Vrbas: Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Ravnom Selu, Savinom Selu i Kucuri.

U Vrbasu radi radi 4 osnovne škole: “Svetozar Miletić”, “Petar Petrović Njegoš”, “Bratstvo-jedinstvo” i osnovna škola “20 oktobar”.
Takođe postoji i jedna osnovna muzička škola i dve škole za srednje obrazovanje, a to su: gimnazija “Žarko Zrenjanin” i srednja stručna škola “4. juli”.

Od humanitarnih i nevladinih organizacija u Vrbasu postoje: Crveni krst opštine Vrbas, centar za socijalni rad, udruženje “Multiart” – udruženje u oblasti kulture, humanog rada i pružanje podrške oboleloj deci, osobama sa invaliditetom, retkim bolestima i socijalno ugroženim kategorijama.
Društvo invalida Vrbas je udruženje građana osnovano sa ciljem da poboljša položaj OSI na teritoriji Opštine Vrbas.
Udruženje kreativnih „ARTKA“ je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija žena i kreativnih osoba koja podstiče kreativnost u svim vrstama umetnosti i starih zanata u cilju očuvanja tradicije, životne sredine i sopstvenog ekonomskog razvoja.