Poslastičarnica „Faik“ – Kula

2991

POSLOVNI ADRESAR - Jedno od obeležja Kule je definitivno Faik sa svojim sladoledom. Koga god da pitate, svi znaju za njega i odmah će vam reći gde se nalazi. Sigurno jedna od retkih poslastičarnica koja se održala toliko decenija ne samo u Kuli već i u celoj Srbiji.

Poslastičarnica "Faik" / Foto: J. B.

Ova porodična firma počela je sa radom davne 1936. godine, kada se deda doselio iz zapadne Makedonije u Kulu. Osnovao je firmu i počeo da prodaje sladoled u kolicima, prodaja se vršila tako što je on gurao kolica s mesta na mesto. Sladoled su prodavali tako sve do početka pedesetih godina prošlog veka kada mu je opština Kula (Mesni odbor) dodelila objekat u samom centru, na trgu ispred pošte. To je bio manji objekat, a sladoled se prodavao na šalteru. Uporedo dok je odrastao, otac je radio sa dedom, a zatim i preuzeo posao od njega 1979. godine. pa sve do 2013. godine, kada je sin preuzeo posao na sebe. Tako da su to za sada tri generacije u proizvodnji i prodaji sladoleda, ali ima nade da će i četvrta nastaviti.

Koliko je sladoled bio tražen i voljen među decom i odraslima govori i to da se davnih ’60-ih do ’70-ih godina prošlog veka za jedno jaje mogla kupiti kugla sladoleda. Stariji sugrađani još pamte i pričaju o tom periodu.

Iako mlad ali sa ogromnim iskustvom, sin počinje da razvija posao sa puno volje, želje, ljubavi i napornog rada nastavljajući tako tradiciju u proizvodji sladoleda dugu osamdeset godina. Pre par godina napravili su nov i prostraniji lokal koji se nalazi u samom centru Kule, gde možete sesti i uživati u sladoledu.

Prave oko 25 vrsta ove ukusne letnje zanimacije. Pored osnovnih ukusa sladoleda koje prave: vanile, čokolade, lešnika, limuna, jagode, višnje osluškuju i želje kupaca te uvode nove ukuse kao što su: nutela, twix, jaffa, jogurt, kit ket, šumsko voće, fanta, pana kota, zelena jabuka i mnoge druge.

Vanilu, čokoladu, kako i ostali repromaterijal nabavljaju iz firme iz Slovenije, a preko distribureta iz Novog Sada, šećer iz Crvenke i Vrbasa, a pasterizovano mleko nabavljaju od Mlekare „Dana“ iz Vrbasa.

Ukoliko posetite Kulu, svratite do Faika u centru grada, nalazi se u ulici Josipa Kramera 6 i obavezno probajte njihov sladoled ili domaću limunadu.

Info:

  • – Adresa: Josipa Kramera 6, 25230 Kula
  • – Kontakt telefon: 025/721-419
  • – PIB: 108904140
  • – Usluge: Proizvodnja i prodaja sladoleda…
  • – Radno vreme od aprila do oktobra:
    • Radnim danima 08-23h
    • Vikendom 08-24h


Postavite i Vašu firmu u „Poslovni adresar“ Portala „Naše Mesto“ – OVDE.