Đaci OŠ „Branko Radičević“ iz Odžaka naučeno o reciklaži primenjuju u praksi

Učenici OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima već od prvog dana uče o procesu reciklaže i koliko je važno imati odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Najbolji domaći pekmez od šljiva iz rerne (RECEPT)

Polako dolazi jesen i svaka prava domaćica počinje sa spremanjem zimnice. Sve mi želimo da nadmašimo svoje majke, bake i svekrve u pripremanju turšija, ajvara i džemova. Greh je ne znati kako se sprema jedna mešana salata ili domaći pekmez od šljiva – rekle bi bake po komšiluku.

Zašto i kako treba da jedete dinju (+recept)

Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. U stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100g sadrži 30 kcal) i zbog visokog sadržaja vode (90%), dinja je pravo letnje osveženje. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.

Od zapuštenog jezera kultivacijom do kupališta u Bačkom Gračacu

Veštačko jezero u Bačkom Gračacu koje je devedesetih godina bilo glavno mesto okupljanja mladih ovog i susednih mesta, 2012. godine je potpuno presušilo. Ipak, krajem juna prošle godine lokalna samouprava kreće sa najavom za revitalizaciju i uređenje kupališta, a radovi na tekućem održavanju potrajali su mesec dana.

40 miliona dinara za sanaciju vodovodne mreže

Iz pokrajinskog budžeta 740 miliona dinara za poljoprivredu, vodoprivredu i lokalni razvoj. Sredstva opštini Odžaci odobrena i za izradu projektne dokumentacije za izgradnju gasnih kotlarnica u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ i OŠ “Kosta Stamenković“.

CANNOLI – neodoljivi sicilijanski kolači koje morate da probate

Italija nas očarava ne samo svojim lepotama, umetnošću i bogatom istorijom, već i svojom kuhinjom - italijanski specijaliteti, kako oni slani tako i slatki osvojili su različite svetske meridijane. Stoga je njihova kuhinja i naš nepresušni izvor nadahnuća.

Pecivo koje vraća u detinjstvo! Slani štapići (Recept)

Slani štapići su pecivo koje svi vole i koje uvek asocira na doručak. Jedu se od vrtića, s nogu i uvek! Postavlja se samo pitanje, koja je vaša omiljena pekara baš zbog njih. Ukoliko želite da slani štapić budu baš onako kako volite, a da budu kao iz pekare, možete ga napraviti i sami. Pripremili smo recept za vas.

NEODOLJIVA: Kako je nastala KRALJICA svih poslastica, REFORM TORTA?

Gotovo da nije moglo da se zamisli bilo koje slavlje ranije, a da se na stolu ne nađe Reform torta. Desert koji je možda i najpopularniji na našim prostorima sa pravom nosi ime "kraljice svih torti".

Tajna savršeno kuvanog vina

S hladnim zimski mesecima dolazi i tradicija uživanja u kuvanom vinu. Poseban je užitak prošetati po ovoj hladnoći pa zastati i popiti šolju finog kuvanog vina. Još ako je taj napitak napravljen savšeno, tada možemo da kažemo da greje i dušu i telo.

Božićna česnica. Kako da je napravite?

Za dan Hristovog rođenja, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pripremaju se i neki kolači koji se prave isključivo za Badnji dan ili Božić.

Jesen miriše na PEČENI KESTEN!

Jesen je godišnje doba koje obiluje brojnim ukusnim plodovima. Oktobar je mesec kada nas priroda svake godine podari ukusnim i slatkim plodovima kestena.

Bundeva – KRALJICA jeseni!

Nije bez razloga dobila to ime. Navikli smo da o njoj mislimo kao o slatkoj, o čuvenoj piti bundevari. A ustvari, od nje možete napraviti ukusan sok, smuti, prilog uz meso, čorbu. Možete je cediti, kuvati, peći i dinstati.

SAHER TORTA, NAJPOZNATIJA TORTA NA SVETU

Saher torta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena.

NEDELJNI INTERVJU – Mina Đukić, filmski i tv reditelj, Kuljanka koja u svom zavičaju...

Ove nedelje pričali smo sa Minom Đukić, mladom rediteljkom koja je rodom iz Kule, o njenom sećanju na Kulu i novim projektima.

NEDELJNI INTERVJU – Vesna Jovović, direktorica PU „Bambi“ koja je ostavila trag u kulskoj...

KULA - Ove nedelje smo pričali sa bivšom direktoricom PU „Bambi”, Vesnom Jovović, o njenim počecima i načinu na koji je vodila posao 25 godina, do odlaska u penziju ove godine.

NAJBOLJI RECEPT Brownies – kolač napravljen samo za dame

Brownies (čuveni braunis) čokoladni kolač koji zadovoljava ukus i najvećih sladokusaca. Poreklo mu je američko, tačnije čikaško. Nastao krajem 19.-og veka, u Palmer House hotelu. Sve je počelo zahtevom Berte Palmer koja je tražila poseban kolač namenjen damama koje su dolazile na Svetski sajam 1893. godine. Ono što je poželela bio je kolač koji je manji od parčeta torte, ali da zadrži karakteristike torte. To je značilo da bude sočan, zasitan i pre svega ukusan, ali i lak za pripremu. Na kraju su hotelski kuvari napravili prvi brownies, sa orasima i glazurom od kajsije na vrhu. Kolač je postao apsolutni hit od momenta pojavljivanja do danas.

Poslovni adresar