Naslovna Ključne reči Ruski Krstur

Ključna reč: Ruski Krstur

Rekonstrukcija školskog dvorišta privodi se kraju

Sredinom prošlog meseca počela je rekonstrukcija školskog dvorišta škole ''Petro Kuzmjak'' u Ruskom Krsturu. Tom prilikom predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da za namenu potpune rekonstrukcije dvorišta izdvojeno 11 miliona dinara, od kojih je lokalna samouprava opredelila 7 miliona, a ostaka Pokrajinska vlada.

Humanitarna akcija u Ruskom Krsturu

U Ruskom Krsturu upriličena je humanitarna akcija uručenja invalidskih kolica. Naime, još jednom okupljeni oko humane misije, građani ove varoši su skupili sredstva kako bi olakšali život svom sugrađaninu Zvonku Džunji. U organizaciji jedne ovakve akcije učestvovala je Marija Šepinski, koja je istakla da je veoma velika uloga građana Ruskog Krstura, kao i predstavnika lokalne samouprave i zahvalila se svima koji su imali udela:

Rekonstrukcija dvorišta osnovne i srednje škole sa domom učenika “Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, juče je sa direktorkom škole ''Petro Kuzmjak'', Natalijom Budinski, obišao radove na rekonstrukciji dvorišta osnovne i srednje škole sa domom učenika. Naime, trenutno se izvode radovi koji podrazumevaju potpunu rekonstrukciju dvorišta te je za ovu namenu izdvojeno 11 miliona dinara, od kojih lokalna samouprava opredelila 7 miliona, a Pokrajinska vlada 4 miliona dinara.

Stažiranje u Španiji za Kuzmjakovke sa THT smera

Tri učenice smera turističko-hotelijerski tehničar ostvarile su visok plasman pri konkurisanju za učešće u projektu INTERVET WB za jednomesečno stažiranje u Sevilji u Španiji. Kuzmjakovke Bojana Božičić učenica III razreda, Nora Kayra Ese i Sanja Kovač učenice II razreda, 1. septembra putuju na jednomesečnu praksu u Španiju. ⁣⁣⁣ ⁣⁣

Održani izbori za članove Saveta mesne zajednice u Ruskom Krsturu

U Ruskom Krsturu danas su održani izbori za članove Saveta mesne zajednice. U birački spisak upisano je 3784 građana Krstura, a od toga je do sada po nezvaničnim podacima izašlo oko 30 procenata na biračka mesta. Na listi je bilo 11 kandidata, a isto toliko članova i broji Savet. U Savet mesne zajednice Ruski Krstur ući će sva imena koja su bila na glasačkom listiću. Kandidati za članove Saveta MZ Ruski Krstur su: Vladimir Olejar (poslovni informatičar), Biljana Kovačević (diplomirani ekonomista), Zvonimir Rac (poljoprivrednik), Tihomir Medić (preduzetnik), Jelena Sivč ( master profesor geografije), Vladimir Čizmar (mesar), Marina Pregun ( specijalista strukovni vaspitač), Đura Sabadoš (poljoprivrednik), Ilona Zarubica (svetski šampion u bodibildingu), Sani Kološnjaji (elektrotehničar) i Slavko Bučko (diplomirani ekonimista).

Regata „Voda Vojvodine“ prošla kroz Ruski Krstur

Žitelji Ruskog Krstura imali su prilike da proteklog vikenda dočekaju tradicionalnu, dvanaestu po redu, regatu „Voda Vojvodnie“.

Praksa u inostranstvu za učenike turističkog smera i naredne školske godine

Našoj školi odobren je još jedan Erasmus plus projekat mobilnosti učenika.

Za uređenje obale kanala u Ruskom Krsturu JVP „Vode Vojvodine“ uložilo 7 miliona...

Na levoj obali kanala Kosančić – Mali Stapar u Ruskom Krsturu, u dužini od 600 metara, uređuje se priobalje. U sklopu radova pravi se nova inspekciona staza, a biće postavljeno i 20 molova koji će ribolovcima služiti kao uređena mesta za pecanje.

REGATA “VODE VOJVODINE” NOSI MOTIV “ČISTA VODA, ČISTA LJUBAV”

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, 12. po redu, održava se od 24.juna do 3.jula na vojvođanskim kanalima i rekama.

Počelo čišćenje bazena u Ruskom Krsturu

Prijatno subotnje prepodne u Ruskom Krsturu počelo je tradicionalnim čišćenjem bazena. Kupališna sezona samo što nije počela, te su žitelji ove varoši na vreme prionuli na posao. Sekretar Mesne zajednice Ruski Krstur i zamenik predsednika Skupštine Opštine Kula, Mihajlo Pašo, izrazio je zadovoljstvo brojem okupljenih i zahvalio se svim pojedincima i kolektivima na angažovanju:

Ruski Krstur – Humanitarna akcija

Ruski Krstur, prestonica Rusina, svojom nestereotipnošću nadaleko je čuven kao najstarije i najveće mesto u kojem živi ova nacionalna manjina. Ono po čemu je ovo mesto, ali pre svega ljudi koji u njemu žive još kako poznato nema veze sa nacionalnošću, verom ili poreklom ima veze sa onim iskonskim vrednostima, a to su humanost, zajedništvo, empatija i veliko srce.

Škola „Petro Kuzmjak“ učestvuje u projektu o globalnim klimatskim promenama

U okviru projekta "Globalne klimatske promene u svetu“ školu iz Ruskog Krstura posetili su gosti sa Departmana za zaštitu životne sredine sa Fakulteta tehničkih nauka koji su održali izlaganje o klimatskim promenama.

Obeležen jubilej u krsturskoj „Vodici“

U Ruskom Krsturu, u Marijinom svetilištu „Vodica“ obeleženo je 200 godina od prvog ukazivanja Bogorodice. Održana je služba koju je vodio krsturski episkop i duhovni poglavar grkokatolika u Srbiji, Đura Džudžar. Pored gostiju iz inostranstva i mnogih vernika, obeležavanju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Sinergijom ka potpunoj ekološkoj svesti

Udruženje sportskih ribolovaca ''Koljak'' se priključilo današnjim ekološkim akcijama povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i organizovali smo čišćenje kanala čamcima. Volonteri iz Krstura koji su ljubitelji prirode su danas odlučili da kanal očiste od plastike, najlona i limenki. Pašo navodi da smeća u kanalu gotovo da nema, ali da je danas odlična prilika da se i to malo otkloni iz kanala kako bi bio potpuno čist.

Obaveštenje građanima o uvidu u jedinstveni birački spisak povodom izbora za članove Saveta...

Povodom izbora za članove Saveta mesne zajednice Ruski Krstur, koji su raspisani za 03.07.2022. godine, obaveštavaju se građani Mesne zajednice Ruski Krstur da mogu izvršiti uvid u deo biračkog spiska koji se vodi za teritoriju Mesne zajednice Ruski Krstur, radi provere da li su upisani u birački spisak i da zahtevaju donošenje rešenja kojim se zasniva promena u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka).

Dan škole u Ruskom Krsturu u znaku nauke i uspeha

Ubrzo posle doseljavanja Rusina u Bačku, odnosno u današnji Ruski Krstur, sredinom XVIII veka u selu je osnovana prva škola 1753. godine sa čime je ustanovljena tradicija školovanja na rusinskom jeziku koja još uvek traje. Danas je Gimnazija i osnovna škola sa domom učenika ''Petro Kuzmjak'' obeležila Dan škole na jedan vrlo nestereotipan način.

Poslovni adresar