Naslovna Ključne reči Ruski Krstur

Ključna reč: Ruski Krstur

Preventivni pregledi u Ruskom Krsturu naišli na veliki odziv građana

Nakon Lipara, i u Ruskom Krsturu organizovani su preventivni pregledi stanovništva. Građani su mogli da provere šećer u krvi i krvni pritisak, a takođe su rađeni i EKG i ultrazvuk stomaka, kao i pregled dermatologa. Akcija je privukla veliku pažnju stanovništva, te je tako šezdesetak građana odlučilo da iskoristi mogućnost preventivne kontrole svog zdravlja.

Preventivni pregledi u Ruskom Krsturu

U subotu,18. marta u ambulanti u Ruskom Krsturu u periodu od 08 do 12 časova, biće organizovani preventivni pregledi. Radiće se merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, EKG, ultrazvuk abdomena i pregled dermatologa. Nije potrebno zakazivanje ili uput izabranog lekara. Iz Doma zdravlja apeluju na pacijente koji dolaze na pregled da popiju redovnu jutarnju terapiju, ali da ne doručkuju.

Učenici škole “Petro Kuzmjak“ učestvovali na Sajmu turizma u Beogradu

Kada je turizam u pitanju, februar mesec je mesec u kojem tradicionalno počinje nova turistička sezona- Sajmom turizma u Beogradu. Kroz putovanja, upoznavanje učesnika trasira se pravac turističkih ciljeva za tekuću godinu. Na sajmu učestvuju najistaknutije turističke agencije, udruženja, hoteli, vazduhoplovne kompanije i turistički centri.

Povremena isključenja struje u pojedinim ulicama u Ruskom Krsturu

Zbog planiranih u električnoj mreži u četvrtak, 9. februara, u periodu od 10 do 12 časova, doći će do povremenih isključenja električne energije u Ruskom Krsturu, u ulicama Kulski put BB i Krsturski put BB.

Kucurski učenici u poseti školi “Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu

Učenici rusinskog odeljenja OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure sa nastavnicom rusinskog jezika Snežanom Šanta posetili su Ruski Krstur u okviru promocije Srednje škole sa domom učenika ,,Petro Kuzmjak“. Goste je pozdavila pedagog škole. Ljubica Njaradi, sa kojom su nakon upoznavanja posetili muzejsku zbirku potom dom učenika koji se nalazi u okviru škole. Pored toga što im je predočila sve beneficije učeničkog doma, pedagog je učenike i nastavnicu upoznala sa nastavnim planom i programom gimnazije i turističkog smera, projektima Erazmus + i putovanjima učenika po Srbiji i inostranstvu, ali i o savremenim formama i metodama rada u krsturskoj školi.

Nedostatak pedijatra u Ruskom Krsturu uskoro prošlost

Povodom navoda o nedostatku pedijatara u Ruskom Krsturu, kao temi koja je zaokupirala društvene mreže, dr Vesna Tomić, direktorka Doma zdravlja Kula, i dr Ljiljana Beronja, specijalista pedijatrije i zamenik direktora, istakle su da je ovo problem u svim lokalnim sredinama, ali da se čine konkretne mere kako bi i ovaj problem bio rešen:

Obeležen Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji

U sali Doma kulture u Ruskom Krsturu svečanom akademijom obeležen je Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji. Akademija je počela intoniranjem himne Republike Srbije i svečane pesme Rusina u Srbiji, „Braća Rusini“, nakon čega su se prisutnima obratili predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Joakim Rac.

Sutra povremena isključenja struje u delovima Kule i Ruskog Krstura

Zbog planiranih radova na električnoj mreži sutra, u periodu od 9 do 11 časova, očekuju se povremena isključenja struje, i to: u Kuli, ulica Krsturski put BB i u Ruskom Krsturu, ulica Kulski put BB.

Kuzmjakovci na prijemu Vlade R. Srbije u Parizu

Učenik šestog razreda Osnovne škole „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, Isak Novta, i direktorica škole, Natalija Budinski, učestvovali su na prijemu Vlade Republike Srbije u Parizu.

PIK Bečej kupio „ABC Food“, fabriku za preradu povrća

Kompanija PIK Bečej, koja posluje u okviru MK Group, kupila je fabriku ABC Food za preradu i skladištenje povrća u Ruskom Krsturu. Jedan od ključnih ciljeva ove investicije jeste da u sinergiji sa postojećim resursima, PIK Bečej proširi svoje prerađivačke i skladišne kapacitete, saopštili su iz kompanije.

Ruski Krstur: 150 sadnica umesto nekadašnje divlje deponije

Revitalizacija i pošumljavanje površina koje su bile pod divljim deponijama posao je koji se uspešno obavlja na teritoriji opštine Kula. Uz saradnju i podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Opština Kula realizuje veoma bitan projekat sa ekološke tačke gledišta.

Zasijala LED rasveta u hali u Ruskom Krsturu

Primenjivanje aktivnosti i povlačenje poteza u cilju uštede električne i toplotne energije, a u skladu sa trenutnom energetskom situacijom u svetu i Srbiji, posao je koji se u opštini Kula efikasno sprovodi.

Odobrena sredstva za izradu tehničke dokumentacije

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice doneo je Rešenje o raspodeli budžetskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije za potrebe ustanova osnovnog obrazovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2022. godinu. Konkursom je, za nivo osnovnog obrazovanja i vaspitanja, opredeljeno skoro 25 miliona dinara. Kada je o opštini Kula reč, sredstva putem ovog konkursa dobila je Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura. Ukupno dodeljena sredstva ovom kolektivu iznose nešto manje od 500 hiljada dinara i namenjena su za finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju dela krova na objektu škole.

Udruženje žena „Bajka“ iz Ruskog Krstura na Sajmu u Somboru

Proteklog vikenda održan je 13. po redu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini. Ova manifestacija održana je u Somboru, a organizuje se povodom Međunarodnog dana seoskih žena. Među 200 izlagača našlo se i jedno udruženje iz naše opštine. Naime, Udruženje žena „Bajka“ iz Ruskog Krstura, koje je član Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“, imalo je priliku da predstavi svoj rad, rukotvorine i proizvode brojnim posetiocima. Manifestacija je organizovana od strane Zavoda za ravnopravnost polova APV i ima za cilj afirmaciju žena iz ruralnih područja sa posebnim akcentom na njihove privredne i turističke potencijale.

U petak akcije dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni Krst Kula i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizuju dve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi u opštini Kula. U petak, 28. oktobra, u periodu od 08:30 do 11 časova biće održana akcija davalaštva u Ruskom Krsturu, u prostorijama Mesne zajednice.

Javni trening na krsturskom bazenu

Na bazenu u Ruskom Krsturu, u subotu 15.oktobra, održan je Javni trening za sve generacije, sa ciljem promocije zdravog životnog stila.

Poslovni adresar