Naslovna Ključne reči Sombor

Ključna reč: Sombor

REGATA “VODE VOJVODINE” NOSI MOTIV “ČISTA VODA, ČISTA LJUBAV”

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“, 12. po redu, održava se od 24.juna do 3.jula na vojvođanskim kanalima i rekama.

Predstava – „SVRATI, REČE ČOVEK“

Dramska sekcija Doma kulture Sivac, "Velimir Sandić -Veljko " gostovaće u subotu 11. juna 2022. godine u Hrvatskom Kulturnom Društvu "Vladimir Nazor " iz Sombora, sa predstavom SVRATI,REČE ČOVEK. Po tekstu Ivana Velisavljevića, u režiji Milivoja Mlađenovića.Početak predstave je u 20h.

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki iz Sombora raspisuje KONKURS za neobjavljen rukopis prve knjige za...

Konkurs je namenjen autorima do 40 godina koji pišu na srpskom jeziku, a u razmatranje ulaze zbirke pesama, romani i zbirke kratkih priča, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavlјeni. Jedan autor može poslati jedan rukopis. Rukopisi se dostavlјaju isklјučivo u elektronskom formatu na adresu: [email protected]

Uhapšena četiri Somborca zbog prodaje droge

Policija u Somboru uhapsila je N. Z. (1996), A. S. (2002), R. L. (1996) i D. R. (2004) iz Sombora zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok će protiv jednog sedamnaestogodišnjaka, osumnjičenog za isto krivično delo, krivična prijava biti podneta u redovnom postupku.

Krivična prijava zbog serije teških krađa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u ovom gradu protiv dvojice šesnaestogodišnjaka iz Kule i Vrbasa, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili seriju teških krađa, krađu i krađu u pokušaju. Oni se sumnjiče da su u maju ušli u otključan automobil sa ključevima u bravi parkiran ispred jedne kuće u Novoj Crvenki, startovali ga i odvezli se. Takođe su, kako se sumnja, provalili u kiosk i dve prodavnice u Kuli, kao i u školu i kuću u Crveniki i ukrali lap top, dva tableta, cigarete i pića čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 1.000.000 dinara. Policija je pronašla ukradeni automobil, lap top i tablete i vratila ih vlasniku.

Ekonomsko-trgovinska škola učestvovala na Festivalu nacionalnih kuhinja regiona

Srednja ekonomska škola iz Sombora je organizovala 14. Festival nacionalnih kuhinja regiona, kojem su prisustvovali i predstavnici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule. Na Festivalu su svoja jela predstavile škole iz Sombora, Subotice, Kiškunhalaša i Baje, kao i veliki broj organizacija, udruženja i restorana iz Sombora i okoline. Učenici obrazovnog profila kuvar Jelena Pejin, Miljana Radović i Jovan Malavrazić, u pratnji nastavnika kuvarstva Vladimira Šimka i organizatora praktične nastave, Tatjane Bublić su domaćinima i brojnim gostima predstavili jela rusinske kuhinje. Predstavnici Ekonomsko-trgovinske škole zahvalili su se domaćinima manifestacije na pozivu i nadaju se da će i ubuduće biti deo ovakvih dešavanja.

SOMBOR – Dan Laze Kostića

Književna manifestacija Dan Laze Kostića, posvećena najkarakterističnijem pesniku srpskog romantizma i najlepšoj ljubavnoj pesmi Santa Maria della salute, biće održana po deseti jubilarni put u utorak, 7. juna u 11 časova, u dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3).

Sombor i Gornje Podunavlje iz ugla dva fotografa

Rotari klub Sombor i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizuju projekcije dva filma, TV emisije o Somboru i Gornjem Podunavlju. Emisije su snimljene u čast Kranjc Slavena, velikog prijatelja ljudi i kulture na ovom području, a rađene su po ideji i scenariju Marija Leone Bralića i prijatelja. Filmovi Sombor i Gornje Podunavlje rezultat su zapažanja dva fotografa u protekle dve godine, a Somborci će imati čast da pogledaju premijerno prikazivanje.

Predstavljanje knjige Borba sa svakodnevicom, Vanje Vulin Smiljić

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizuje predstavljanje novog naslova svoje izdavačke produkcije, Borba sa svakodnevicom, autorke Vanje Vulin Smiljić.

Promocija nove pesničke zbirke Selimira Radulovića

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizuje promociju pesničke zbirke U carstvu vetrova Aramejskih Selimira Radulovića, u izdanju izdavačke kuće Laguna. Program je zakazan za četvrtak, 2. jun u 18 časova, u dvorištu Gradske biblioteke (Kralja Petra I broj 11). U programu, osim autora, učestvuju književni kritičari Saša Radojčić i Dragan Babić.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ – Slobodna zona u Somboru

Filmski festival Slobodna zona biće održan 30. i 31. maja, i 1. juna, u dvorištu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki" u ulici Kralјa Petra I broj 11, u 20.30 časova. U slučaju lošeg vremena program će biti održan u sali Dečjeg odelјenja Gradske biblioteke.

Promocija trilera Slamar

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, u sredu, 25. maja, organizuje promociju romana Slamar, našeg sugrađanina Vladimira Vujinovića. Promocija će biti održana u dvorištu kafea Salaš u srcu grada (Dositejeva 15) sa početkom u 18 časova. U promociji učestvuju Borislav Kosanović, pisac, Miloje Mikica Tomić, pesnik, Vladimir Vujinović, autor, a moderator programa je Miloš Uzelac.

SOMBOR – Promocija knjige poema Danijele Repman

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru, organizuje promociju knjige poema "Šećer led i varikina" u izdanju Treći Trg i Srebrno drvo iz Beograda, autorke Danijele Repman. O knjizi će govoriti Dejan Matić, glavni urednik Trećeg Trga, Branko Ćurčić, književnik i književni kritičar i autorka.

Somborski književni festival – najava programa

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i kompanije Gomex.

Jedna osoba lakše povređena u saobraćajnoj nesreći

U toku prethodne nedelje na teritoriji Policijske uprave Sombor desilo se deset saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba zadobila teške, a četiri osobe lakše povrede. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju zadržano je osam vozača. Kada je o opštini Kula reč, jedna osoba je lakše povređena u saobraćajnoj nezgodi, dok je pet vozača zadržano zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Sombor, najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina i neustupanje prava prvenstva prolaza.

Novo izdanje somborske Biblioteke

Pored brojnih aktivnosti iz domena bibliotečko-informacione delatnosti, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” godinama neguje svoju izdavačku delatnost. Značaj izdavaštva kod biblioteka ogleda se u očuvanju zavičajne kulturne baštine, podsticanju stvaralaštva, popularisanju knjiga i pisane reči, ali i u prezentovanju svojih fondova i usluga.

Poslovni adresar