Sve vesti - Hronološki

Bogdan Kuleba poneo titulu laureata na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“

Na 18. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, održanom u subotu 04. decembra, u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Rakovici, učenik 2. razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kule, Bogdan Kuleba osvojio je 100 bodova u disciplini Klarinet i time poneo titulu laureata u svojoj kategoriji (pretkategorija). Bogdana je za ovo takmičenje spremao njegov nastavnik, Jaroslav Kuleba a na klaviru ga je pratila korepetitor škole Kaja Mandić Plavšić.

U petak isključenja struje u Vrbasu

Zbog planiranih radova u elektro mreži EPS Distribucija je najavila isključenja struje u Vrbasu za petak 10. decembar u periodu od 08:00 do 09:00 u ulicama:

Nedimović: Od izvoza hrane za kućne ljubimce u 44 zemlje sto miliona evra

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naglasio je da je Srbija zemlja hrane i istakao da proizvodimo dva puta više pšenice i tri puta više kukuruza nego što nam je potrebno.

Uručene nagrade najboljima na literarnom i likovnom konkursu i fotokonkursu „Okular“

U Kulturnom centru Kula danas je upriličena svečana dodela nagrada pobednicima literarnog i likovnog konkursa u okviru manifestacije „Mesec knjige 2021“ i fotokonkursa „Okular“, koje je organizovala Narodna biblioteka Kula. Nakon dodele nagrada, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Kula upriličena je izložba fotografija. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić najavio je sledeće godine još veći nagradni fond za fotokonkurs „Okular“ i pozvao sve ljubitelje fotografije da uzmu učešće na istom. Podsetimo, nagrađene fotografije i još dodatno odabrane biće objavljene u posebno publikovanom kalendaru Kule za 2022. godinu.

VRBASKI PUTARI SPREMNI ZA SNEŽNE PADAVINE – Lokalna samouprava izdvojila 10 miliona dinara

Putari JKP „Komunalac“ spremno dočekuju prve snežne padavine uz pripremljene dovoljne količine soli i vozila za raščišćavanje snega, potvrdili su danas v.d. direktora JKP-a Igor Škundrić, predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević sa saradnicima i načelnik PS Vrbas Dejan Drobnjak na tradicionalnoj Smotri Zimske službe. Mehanizacija kojom raspolaže JKP izložena je na platou PJ „Čistoća“.

Uručeni tablet računari prvacima u Liparu

Danas su đacima prvacima u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Liparu uručeni tablet računari. Predsednik Skupštine opštine Kula Vladimir Đurović i predsednica Saveta Mesne zajednice Lipar Biljana Savić obradovali su mališane novim tablet uređajima. Ove godine opština je svim đacima prvacima kupila školski pribor kako bi finansijski olakšala njihovim roditeljima početak školske godine.

U Zapadnobačkom okrugu i dalje slabi aktivnost virusa

Brojke pokazuju da aktivnost virusa u Zapadnobačkom okrugu pada, pa je tako po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Somboru 561 aktivnih slučajeva, u Kuli 136, u Odžacima 141, dok je u Apatinu 165 obolelih od korona virusa.

Kakvo nas vreme čeka narednih dana?

Danas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, moguća pojava kratkotrajne kiše sa grmljavinom. Temperatura će biti - jutarnja od -2 stepena, a tokom dana 6.

„Plava ptica“ obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar juče je na prigodan način obeležen i u Udruženju „Plava ptica“ u Kuli pod sloganom “Nismo isti, ali smo jednaki”. Članovi ovog Udrženja su, zajedno sa svojim vaspitačima i građanima, na tabli koja je bila postavljena ispred zgrade opštine Kula, ispisivali poruke podrške osobama sa invaliditetom i delili prigodne poklone sa porukama.

Društvo za sport i rekreaciju treći u generalnom plasmanu

Društvo za sport i rekreaciju invalida opštine Kula je zauzelo treće mesto u generalnom plasmanu, među dvanaest organizacija invalida koliko ih je učestvovalo u takmičenjima koje je organizovao Sportski savez invalida Vojvodine.

Krsturskoj školi „Petro Kuzmjak“ nagrada za digitalne inovacije u oblasti karijernog vođenja i savetovanja na sedmom Sajmu školskih timova

Beogradska otvorena škola (BOŠ) organizovala je sedmi Sajam školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje u utorak, 30. novembra 2021. godine, i ove godine u onlajn formatu putem Zoom platforme.

Potpisano još dva ugovora za kuću na selu

U prostorijama Ministarstva za brigu o selu juče je potpisano još dva ugovora za kupovinu kuće na selu. Kuću na poklon u seoskim sredinama opštine Kula dobili su bračni parovi: Vesna Zarubica i Baća Zarubica iz Ruskog Krstura i Tijana Smolović i Boris Radulović iz Kruščića.

Od pokrajine 50 miliona dinara za 219 odgajivačkih organizacija za selekciju u stočarstvu

U Pokrajiskoj vladi predstavnici odgajivačkih organizacija iz cele Vojvodine potpisali su ugovore kojima će dobiti novac za poslove selekcije u stočarstvu u ovoj godini. Iz pokrajnske kase za tu namenu izdvojeno je 50 miliona dinara.

Ministarstvo poljoprivrede: Stočari da se pripreme za poziv „Projekat konkurentne poljoprivrede”

Sredinom decembra očekuje se da Ministarstvo poljoprivrede objavi drugi javni poziv za podnošenje prijava za korišćenje bespovratnih sredstava u okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu” u 2021. godini koji se relizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

TSS: Mokra Gora najbolje turističko selo na svetu

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), proglasila je Mokru Goru za najbolje turističko selo sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije, a preneo Tanjug. Izabrana je među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja sveta.

5. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Crveni krst Srbije kao najveća volonterska organizacija u zemlji svake godine obeležava Međunarodni dan volontera.

Sutra velika akcija odnošenja biljnog otpada

Ekipe PJ „Čistoća“ JKP „Komunalac“ sutra započinju veliku jesenju akciju odnošenja biljnog otpada iz domaćinstava vrbaske opštine koja će trajati do 10. decembra.

Mesečni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha za mesec novembar 2021

Rezultati merenja koja vrši Zavod za javno zdravlje iz Sombora pokazuju da su koncentracije suspendovanih čestica PM 2, 5 u mesecu novembru 2021. godine na lokaciji dečiji vrtić „Kolibri“ Lenjinova br.17 Kula bile u okviru vrednosti propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha („Službeni glasnik RS“br . 11/2010),Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha („Službeni glasnik RS“br.75/2010 i Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha (“Službeni glasnik RS” br.63/2013) osim od 12.11.2021 do 15.11.2021, 18.11.2021 i od 21.11.2021 do 25.11.2021 godine kada su izmerene koncentracije PM 2,5 čestica prelazile maksimalno dozvoljenu vrednost propisanu gore navedenim Uredbama.

Sedmodnevni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha

Monitoring kvaliteta vazduha u opštini vrši se u skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Kula u 2021 i 2022. godini na koji je opština Kula dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine.

Uručeni tablet računari đacima prvacima u Kruščiću

Opština Kula na čelu sa predsednikom opštine Damjanom Miljanićem đacima prvacima OŠ „Veljko Vlahović“ u Kruščiću poklonila je tablet uređaje. Ove godine opština je svim đacima prvacima kupila školski pribor kako bi finansijski olakšala njihovim roditeljima početak školske godine. Tom prilikom predsednik opštine je najavio da će najmanjim školama u opštini, a to su odeljenje u Novoj Crvenki, Lipar i Kruščić, dodeliti i dodatni poklon u vidu tabelet uređaja.

Podnošenja zahteva za podsticaje za očuvanja životinjskih genetičkih resursa do 6. decembra

Iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podsećaju da je u toku javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u 2021. godini.

Zemljoradničkoj zadruzi „Agročoka“ uručen sertifikat „Farma dobre poljoprivredne prakse“

Farmi Zemljoradničke zaduge „Agročoka“ u Čoki dodeljen je sertifikat „Farma dobre poljoprivredne prakse“ Udruženja „Agroprofit“ iz Novog Sada, za odgajivački centar goveda limuzin rase. Seretifikat je direktoru zadruge Milošu Petroviću uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj.

U vodovod uloženi milioni evra, politika obmane i laži jedino što Narodna stranka ume da ponudi Vrbašanima

Kome su poštenje, etika i poštovanje građana strani i nepoznati, mora da se služi lažima. Narodna stranka nastavlja s plasiranjem izmišljotina i laži o pijaćoj vodi u naseljenim mestima u Vrbasu, u očajničkoj nadi da će dobiti makar jedan pozitivan poen kod građana Vrbasa.

Dom kulture Sivac u novom ruhu

Završeni su radovi na renoviranju Doma kulture Sivac. Opština Kula uložila je u radove na sali Doma kulture: promenjena su sedišta, zamenjeni etisoni i renoviran pod, urađen je deo ventilacije i okrečeni zidovi sale, a najavljuje se i renoviranje ostalih delova ustanove. Ovakav vid ulaganja u ustanove u oblasti kulture doprinosi boljem radu i funkcionalnosti prostora. Takođe, u narednom periodu planira se prelazak ove, kao i drugih ustanova u opštini, na grejanje na gas, kako navodi predsednik opštine Damjan Miljanić.

Nastavak rada lokalne samouprave na poboljšanju puteva

Danas su opštinu Kula posetili predstavnici kompanije NIS i Utiber DOO Novi Sad. Sa predstavnicima projektanata kompanija Utiber doo, Novi Sad i NIS kompanijom razgovaralo se o izradi projekta rehabilitacije državnog puta Ib-15 Kula - Sombor. Takođe, tema sastanka je bila poboljšanje raskrsnice ulica Maršala Tita i Veljka Vlahovića u Crvenki, zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda i neuređenog korišćenja priključka na benzinsku stanicu NIS. Nakon sastanka je dogovoreno da se preduzmu mere na uređenju priključka benzinske stanice i rekonstrukcije raskrsnice u skladu sa prostornim ograničenjima i zakonskim odredbama.