Sve vesti - Hronološki

JAČANJE OBRAZOVNIH KAPACITETA SREDNJIH ŠKOLA U SRBIJI U OBLASTI “ZELENIH“ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Projekat koji se bavi temom “zelenih” obnovljivih izvora energije sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu) uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta Fulbrajt Alumniste profesora Nemanje Stanisavljevića.

Održana zajednička sednica Saveta za zapošljavanje i za privredu

Održana je zajednička sednica Saveta za zapošljavanje i Saveta za privredu. Dat je predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje opštine Kula za 2023. godinu, koji se upućuje Opštinskom veću na dalje usvajanje.

U februaru tradicionalni jedinstveni ukrajinski bal

KUD ''Ivan Senjuk'' 17. februara 2023. godine organituje tradicionalni jedinstveni ukrajinski bal sa početkom od 19 časova. Manifestacija će se održati u restoranu „Kod Ćire“, a cena karte je 2.500 dinara i u nju je uključena večera uz konzumaciju dva pića i kafe. Za dobru zabavu i veselu atmosferu zadužen je orkestar ''Bećarski štim'', dok je za sve prisutne organizovana i tombola.

SIVAC – dečija predstava „Santijago od mora“

U četvrtak 2. februara 2023. sa početkom u 18 časova "Mašino pozorište" iz Beograda, odigraće dečiju predstavu "Santijago od mora". Karte po ceni od 300 dinara možete kupiti neposredno pred početak predstave.

SREBRNE BOKSERKE IZ VRBASA

U Somboru je završen 12. po redu Kup nacija u boksu za žene. Kup nacija nalazi se u A kalendaru Svetske bokserske federacije.

Požar na salašu u blizini Nove Kule, pričinjena ogromna šteta

Na salašu Darka Mišića u blizini ekonomije Nova Kula izbio je požar. Pričinjena je ogromna šteta, a naša ekipa je otišla na lice mesta kako bi od vlasnika salaša saznala šta je sve izgorelo i na koje načine se može pomoći u saniranju štete:

Podela polovne odeće i obuće u sali Mesne zajednice „Donji grad“

U sali Mesne zajednice „Donji grad“ u Kuli u petak održaće se podela prikupljene odeće i obuće. Podela će se vršiti u petak, 27.januara, u periodu od 18 do 19 časova, a svi oni koji hoće da doniraju odeću, obuću i posteljinu mogu to da učine svakog radnog dana u prepodnevnim časovima. Podela se odnosi na sve zainteresovane građane, a ne samo na korisnike socijalne pomoći. Sve potrebne informacije moguće je dobiti na broj telefona: 025/728-030.

Uskoro dermatološka ambulanta u Domu zdravlja Kula

U kulskom Domu zdravlja rukovodstvo i zaposleno medicinsko osoblje angažovano je, kako na podizanju postojećeg nivoa usluga, tako i na uvođenju novih medicinskih usluga, u cilju zadovoljenja zdravstvenih potreba i očuvanja zdravlja građana opštine Kula. O svemu onom što u skorijoj budućnosti očekuje građane u ovoj ustanovi nešto više rekla je direktorka Doma zdravlja Kula, dr Vesna Tomić:

Kikinda: Završen program besplatne agrohemijske analize poljoprivrednog zemljišta

Sredstvima Pokrajinske vlade i Gradske uprave, Poljoprivredna stručna služba u Kikindi završila je program besplatne agrohemijske analize zemljišta. Tokom protekle godine urađeno je više od 900 uzoraka, tako da će poljoprivrednici imati priliku da na najbolji način obave prihranu primenom tačnih količina veštačkog đubriva.

Ministarstvo poljoprivrede nagradilo grad Sombor poveljom za saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom

Poljoprivredna stručno-savetodavna služba Sombor (PSS) organizovala je, u saradnji sa gradom Somborom i opštinama Apatin i Odžaci, sastnak na kom su učestvovali predstavnici saveta mesnih zajednica. Povod je bilo je predstavljanje rada i rezultata PSS u protekloj godini, šta može da se poboljša i na koji način bi mogla da se ostvari još bolja saradnja Službe sa predstavnicima mesnih zajednica i udruženjima građana.

Tanasković: Više od 10.000 poljoprivrednika uzelo eID broj za eAgrar

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj i pozvala sve poljoprivrednike da završe taj prvi korak za pristup platformi eAgrar.

SPOS: Pogon “Naš Med” isporučuje bagremov med pčelara Srbije trgovinskom lancu Lidl

Na policama trgovinskog lanca Lidl-a krenuo je plasman meda pčelara Srbije preko Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije ”Naš med”.

Luka Kovačević dobitnik prve nagrade projekta „Energija je svuda oko nas“

Organizatori i realizatori projekta „Energija je svuda oko nas“ su Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Savez informatičara Vojvodine. Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za energrtiku i mineralna goriva pokrenut je pod nazivom Energija je svuda oko nas, prvi put školske 2009/2010 godine.

Izdavanje eID parametara i aktivacija ConsentID aplikacije

Svi poljoprivredni proizvođači sa teritorija opština Vrbas, Srbobran, Bečej i Kula mogu se javiti savetodavcima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe VRBAS za izdavanje eID parametara i aktivaciju ConsentID aplikacije, kao prvog koraka pri korišćenju eAgrara.

Glumci pozorišta “Stevan Sremac” premijerno izvode predstavu “Kralj umire”

Premijera predstave “Kralj umire” u režiji Radoja Čupića održaće se u subotu, 28. januara 2023. godine sa početkom od 20 časova u Domu kulture Crvenka. Publici će se premijernim izvođenjem predstaviti sjajni glumci pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke.

Kucurski učenici u poseti školi “Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu

Učenici rusinskog odeljenja OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure sa nastavnicom rusinskog jezika Snežanom Šanta posetili su Ruski Krstur u okviru promocije Srednje škole sa domom učenika ,,Petro Kuzmjak“. Goste je pozdavila pedagog škole. Ljubica Njaradi, sa kojom su nakon upoznavanja posetili muzejsku zbirku potom dom učenika koji se nalazi u okviru škole. Pored toga što im je predočila sve beneficije učeničkog doma, pedagog je učenike i nastavnicu upoznala sa nastavnim planom i programom gimnazije i turističkog smera, projektima Erazmus + i putovanjima učenika po Srbiji i inostranstvu, ali i o savremenim formama i metodama rada u krsturskoj školi.

Pokloni i gestovi koji kažu „Volim te“ bez reči

Kako reći nekome „volim te“, a da pri tom ne progovorite ni reč? Postoje mnogi načini, jer i nije sve u rečima. Zapravo, nekada je najviše je do onoga između njih.

U udesu na putu Sombor-Svetozar Miletić poginula jedna osoba

Jedna osoba poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu Sombor-Svetozar Miletić, javljaju beogradski mediji.

Novi ciklus investicija Al Dahre Srbija: Nastavak projekta irigacije i drenaže zemljišta

Kompanija Al Dahra Srbija, koja je 2018. kupila Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB), najavila je da i ove godine planira novi ciklus investicija. Al Dahra Srbija će, kako je saopštila, nastaviti sa radom na projektu irigacije i drenaže zemljišta koji će se odvijati u dve faze i trajati nekoliko godina. Podsetili su da je kompanija prethodnih godina investirala više od 85 miliona evra u optimizaciju poslovanja i proizvodnje, popravku postojeće i izgradnju nove infrastrukture, kao i kupovinu modernih mašina i opreme.

Najveće površine pod organskim zasadima u Vojvodini, najmanje u Beogradu

Najveće površine organskih zasada kod nas su zastupljene pod voćem (36 odsto), zatim žitaricama ( 28), krmnim biljem (19), industrijskim biljem (14), dok je najmanje učešće činilo povrće i lekovito i začinsko bilje. Najveće površine pod organskom proizvodnjom zastupljene su u Vojvodini sa udelom od 38,36 odsto, slede region južne i istočne Srbije sa učešćem od 31,58 procenata, Šumadija i Zapadna Srbija (29,86) i region Beograda sa svega 0,2 odsto.

Sa seminara farmera na Tari: Broj srednjih gazdinstava u porastu

Na otvaranju 18. Zimskog seminara na Tari organizaciji Udruženja poljoprivrednika Klub 100P plus državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević rekla je da će uvođenje E-agrara pojednostaviti registraciju gazdinstava i ubrzati isplatu podsticaja.

Nedostatak pedijatra u Ruskom Krsturu uskoro prošlost

Povodom navoda o nedostatku pedijatara u Ruskom Krsturu, kao temi koja je zaokupirala društvene mreže, dr Vesna Tomić, direktorka Doma zdravlja Kula, i dr Ljiljana Beronja, specijalista pedijatrije i zamenik direktora, istakle su da je ovo problem u svim lokalnim sredinama, ali da se čine konkretne mere kako bi i ovaj problem bio rešen:

Dom zdravlja Kula: preventivni pregledi u toku, veoma bitan odziv građana

U Domu zdravlja Kula u toku su veoma važne aktivnosti na polju prevencije i sprečavanja pojave najtežih oboljenja. O opštem značaju samih skrininga nešto više rekla je glavna sestra Doma zdravlja, Tatjana Luketa:

Stiže januarska penzija

Isplata penzija za januar počeće od četvrtka, 2. februara, i to po sledećem rasporedu:

Izdavanje parametara za korišćenje eAgrara za poljoprivrednike

Svi poljoprivredni proizvođači sa teritorija opština Vrbas, Srbobran, Bečej i Kula mogu se javiti savetodavcima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Vrbas za izdavanje parametara i aktivaciju ConsentID aplikacije, kao prvog koraka pri korišćenju eAgrara.